Ugledna francuska izdavačka kuća Larousse u svom novom atlasu ucrtala je poluotok Krim kao dio Rusije što je izazvalo burnu reakciju Ukrajine.

“Šokirani smo potezom izdavačke kuće Larousse koja je dala legitimitet ruskom kršenju međunarodnog prava,” kazao je ukrajinski veleposlanik u Parizu Oleh Šamšur. Ukrajinci smatraju kako ovakva pogreška ide u prilog ruskoj propagandi koja pokušava opravdati rusku agresiju u Ukrajini.
Vodstvo Laroussea nije željelo komentirati izjavu ukrajinskog veleposlanika poručivši kako ne žele biti uvučeni u ovu polemiku.
Krimski parlament je u ožujku 2014. godine izglasao priključenje Rusiji. Nakon toga je održan sporni referendum na kojem se 93 posto stanovnika izjasnio za pripojenje Rusiji. Već idućeg dana je formirana Republika Krim, koja je 18. ožujka potpisala sporazum o pripajanju s Rusijom. On je službeno ratificiran u Moskvi 21. ožujka, te Rusija otada Krim smatra dijelom svojeg teritorija.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakČačić: Zasluženo idemo na EURO
Sljedeći članakSP 2018 KVALIFIKACIJE: Brazil uvjerljiv, Argentina razočarala
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.