Južnoafrički sud je u četvrtak ukinuo presudu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo iz nehaja te ga proglasio krivim za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp. Reeva je ubijena u veljači 2013. godine, a Pistorius ju je ustrijelio kriz zatvorena vrata kupaonice njihovog zajedničkog doma. Na suđenju se branio kako je mislio da je riječ o provalniku.

Pistorius je prvotno osuđen na pet godina zatvora, a nakon odslužene godine dana pušten je iz zatvora te se nalazi u kućnom pritvoru. Biti će vraćen na sud, gdje će mu biti izrečena nova kazna.

Vrhovni sud Južnoafričke Republike odlučio je kako niži sud nije pravilno prmijenio pravilo dolus eventualis – odnosno je li Pisorius znao da će smrt biti posljedica njegovih djela. “Naoružavši se oružjem velikog kalibra, Pistorius je morao predvidjeti da će osoba iza vrata kupaonice najvjerojatnije umrijeti”, rekli su suci.

Obrana je tvrdila kako je Pistorius mislio da se iza vrata kupaonice nalazi provalnik, a ne njegova djevojka. Ipak, suci su odgovorili da identitet osobe iza vratiju nije bio važan u presudi.

Komentiraj