Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u subotu duboku uznemirenost povezanošću islamističkih militanata nigerijskoga Boko Harama i terorističke organizacije Islamska država.

Boko Haram, koji se 2015. obvezao na vjernost IS-u, nastavlja “potkopavati mir i stabilnost” u zapadnoj i središnjoj Africi, navodi se u izjavi Vijeća sigurnosti.

U međuvremenu, viši američki dužnosnik rekao je da postoje izvješća o tomu da se pripadnici Boko Harama pridružuju IS-u u Libiji.

U izjavi, 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a izražava “alarm zbog povezanosti Boko Harama i Islamske države”.

Također izražava svoju potporu ključnoj inicijativi nigerijskoga predsjednika Muhamadua Buharija da održi sigurnosni summit u Abudži.

Nigerija je u subotu domaćin skupa posvećenog borbi protiv Boko Harama. Predsjednik Muhamadu Buhari pozdravit će kolege iz Benina, Kameruna, Čada i Nigera na skupu u Abudži, kojemu će prisustvovati i francuski predsjednik Francois Hollande, britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond i zamjenik američkoga državnog tajnika Antony Blinken.

U međuvremenu je Blinken, koji je već u Nigeriji, izjavio da je zabrinut izvješćima da militanti Boko Harama odlaze u Libiju, gdje je zadnjih mjeseci porastao utjecaj IS-a.

“Uvidjeli smo da je sposobnost komunikacije Boko Harama postala učinkovitija”, rekao je.

“Čini se da imaju koristi od pomoći IS-u”, rekao je i dodao: “Svi elementi ukazuju na kontakte i suradnju te moramo obratiti veliku pozornost jer to želimo prekinuti”.

On je istodobno odbio komentirati hoće li se SAD složiti sa zahtjevom Nigerije i prodati joj borbene zrakoplove za borbu protiv Boko Harama.

Britanski ministar vanjskih poslova Hammond rekao je da Velika Britanija obučava tisuću nigerijskih vojnika za napade na uporišta te militantne skupine na sjeveroistoku.

Francuski predsjednik Franvois Hollande izjavio je uoči summita u Abudži kako Boko Haram “ostaje prijetnja” unatoč impresivnim rezultatima u borbi protiv ove islamističke skupine u Nigeriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.