Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ocijenila je u subotu da je Sindikat policijskih službenika (SPS) olako i neodgovorno prozvao sudbenu vlast u povodu tragedije ubojstva 18-godišnje djevojke u Zagrebu.

“Posve neprimjereno uvredljivim rječnikom proziva sudove i suce jer nikome nisu poznate sve odlučne okolnosti tragedije pa zato olako i neodgovorno prozivanje sudbene vlasti od SPS-a ne doprinosi ničemu osim podgrijavanju društveno političkog okruženja koje potiče atmosferu linča (gdje je uvijek na žalost ‘jasno’ kome je konopac namijenjen)”, stoji u priopćenju UHS-a koji je reagirao na priopćenje SPS-a, ali i u povodu komentara različite vrste koje je, kako ocjenjuje, to priopćenje očito inspiriralo.

Sindikat policijskih službenika (SPS) u petak je izvijestio da policija nije zakazala u slučaju ubojstva 18-godišnje djevojke u Zagrebu, podsjećajući da je mladić koju ju je usmrtio nožem prošle godine prijavljen jer je automobilom pregazio pješaka, ali mu država “izricanjem adekvatne i brze kazne” nije pokazala da je “njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo”.  Sindikat je ustvrdio kako je svima poznato da je “rak rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe i da se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao”.

UHS ističe kako želi naglasiti da nije niti mjesto, a ni vrijeme da se nepopravljiva i nenadoknadiva tragedija u kojem je jedna mlada ženska osoba izgubila život koristi da bi SPS u “obrani položaja svojih članova napadao dio državne vlasti”.

“Pritom izražavamo žaljenje zbog korištenja omalovažavajućeg i gotovo pa primitivnog rječnika ulice kojim je SPS uvrijedio i pripadnike policije jer su i oni sami, u širem smislu, također dio pravosuđa”, stoji u priopćenju Udruge hrvatskih sudaca koja ističe kako se nameću neka pitanja koja je teško zaobići.
“Ako SPS smatra da negativni napisi o policiji potiču nepovjerenje o policiji, što onda misle da će se desiti nakon negativnih napisa o pravosuđu kojima su se sada pridružili?”

Udruga sudaca upitala je i vodi li SPS računa o tome da posao nije gotov “kada oni obave svoj posao” nego da „pravi posao“ tek tada počinje. Jer, ističe, SPS nije sam sebi svrha nego je dio sustava koji bi trebao djelovati u zajedničkom cilju – provođenju i poštivanju Ustava i zakona.
“Znaju li u SPS-u da u primjeni zakona sudovi ocjenjuju i zakonitost postupanja policije ‘kada su oni već obavili svoj posao’, a pogreške tada načinjene najčešće su poslije nepopravljive?  Je li priopćenje SPS-a u stvari prijedlog da se u demokratskom društvu zakonom propiše da nakon policijske obrade osumnjičenik mora biti zatvoren?”, upitao je UHS.

Komentiraj