Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, uložila je u srijedu u parlamentarni postupak interpelaciju protiv ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar zbog djelovanja slovenske policije, koja je prošlog tjedna u Ljubljani na temelju tjeralice iz Srbije zadržala kosovskog političkog čelnika i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja.

Najveća oporbena stranka u zahtjevu za utvrđivanjem odgovornosti ministrice u vezi s tim slučajem navodi da je Haradinaj u Sloveniji zadržan i ispitan na sudu u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i da mu je neopravdano bila oduzeta diplomatska putovnica s kojom je prije toga boravio u Europi u diplomatskoj misiji.

Postupanje slovenske policije prema Haradinaju, kojega srbijanske vlasti drže odgovornim za zločine nad srpskim civilima na Kosovu u vrijeme kad je Haradinaj bio čelnik tadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, oporbena je stranka ocijenila i suprotnim slovenskom ustavu te navela da je tako nanesena šteta odnosima s Kosovom i ekonomskim interesima Slovenije.

[quote_box_center]

  • Haradinaj je na ljubljanskom aerodromu zaustavljen na putu prema Kosovu početkom prošlog tjedna i priveden

[/quote_box_center]

Uz to, SDS navodi da je kosovski parlament posebnom izjavom osudio postupak Slovenije prema Haradinaju, čime čime su ugroženi inače dobri bilateralni odnosi.

Haradinaj je na ljubljanskom aerodromu zaustavljen na putu prema Kosovu početkom prošlog tjedna i priveden, ali je nakon dva dana pušten poslije intervencije slovenskog ministarstva vanjskih poslova, koje je naknadno obaviješteno da je Haradinaj u inozemstvu boravio u diplomatskoj misiji i da zato ima poseban status. Žaljenje zbog cijelog slučaja tada je izrazio i premijer Miro Cerar, rekavši da se radilo i incidentu koji nije imao nikakvu političku pozadinu niti je bio planiran, te rekao da se nada da to neće dovesti do pogoršanja u odnosima LJubljane i Prištine.

Komentiraj