Sedam osoba uhićeno je u utorak u Bosni i Hercegovini u velikoj međunarodnoj operaciji koju pravosuđe i policija te zemlje vode zajedno s vlastima Francuske, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje koordinira ovu akciju i iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji su pripadnici proveli racije i uhićenja.

[quote_box_center]Sedmorica muškaraca koji su uhićeni na teritoriju BiH i to na području Zenice, Vlasenice, Jajca i Prijedora, terete se za organizirani kriminal i trgovinu ljudima

Procjenjuje se kako su uhićeni protuzakonitim aktivnostima stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna eura[/quote_box_center]

Privođenja i pretrage u okviru kodnog naziva “CD” provedene su istodobno u BiH i u Francuskoj, a uhićeno je više desetaka osoba.
Sedmorica muškaraca koji su uhićeni na teritoriju BiH i to na području Zenice, Vlasenice, Jajca i Prijedora, terete se za organizirani kriminal i trgovinu ljudima.
Oni su od od 2012. godine vrbovali veći broj žena s kojima su sklopili izvanbračne zajednice, a potom organizirali njihove odlaske na područje Francuske.
Tamo su ih ucjenama, prijetnjama, zastraživanjem i zlostavljanjem prisiljavali na džepne krađe na području Francuske, a ukradeni su novac zadržavali za sebe. U nekoliko slučajeva žrtve su bila i djeca.
Procjenjuje se kako su uhićeni protuzakonitim aktivnostima stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna eura.
Taj su novac pokušali legalizirati kupnjom nekretnina u BiH i vozila ili su ga trošili na luksuzan način života.
Uhićeni se terete za kaznena djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba i zloporabe opojnih droga.
U istrazi o ovom slučaju sudjelovao je zajednički istražiteljski tim iz BiH i Francuske sastavljen od oko dvadeset osoba iz policijskih i tužiteljskih institucija BiH i Francuske.
Istraga je trajala mjesecima na teritoriju obje države uz potporu Europske udruge tužitelja EUROJUST.

Komentiraj