Glavni UEFA-in tajnik Gianni Infantino rekao je na press konferenciji nakon IO-a u Pragu da bi krovna europska nogometna organizacija poduzela korake ako bi se ispostavilo da je Šuker umiješan u kriminalne radnje. No, potvrdili su i da predsjednik HNS-a nije pod istragom njemačkog tužiteljstva.

“Prema našim saznanjima, istražitelji u Bochumu nikada nisu ispitali Davora Šukera o slučaju namještanja utakmica. Predsjednik HNS-a jutros je objavio otvoreno pismo u kojemu potvrđuje da nikada nije ispitan. No, naša tijela neće se suzdržavati od poduzimanja određenih koraka ako se pokaže da je određena osoba nešto skrivila. Dosadašnjom suradnjom ničija krivnja nije utvrđena i o ovom slučaju nemam što drugo dodati. Ne želimo razgovarati o lovu na vještice. Ako Bochum smatra da tu postoji nešto ozbiljnije, reagirat ćemo”, rekao je Infantino.

Istraga tužiteljstva u Bochumu otvorena je još 2011. godine, a UEFA je u posjedu svih dokumenata njemačkih istražitelja. Dio tih dokumenata su i transkripti sms-poruka koje su razmjenjivali Šuker i Šapina, utamničeni šef kladioničarke mafije. Šuker je prema informacijama do kojih su došli njemački novinari navodno uplatio novac na dvije utakmice Europa lige i jednu Lige prvaka, a kao “nagradu” za vjernost dobio je “bonus tip” za utakmicu Širokog. Dio je to iz spisa tužiteljstva u Bochumu, tvrde Nijemci te napominju da je UEFA otvorila novu istragu sukladno novim informacijama.

Infantinove riječi s današnje press konferencije moguće je protumačiti i u smjeru otvaranja nove istrage kako bi se Šukera oslobodilo krivnje, obzirom da je tek ustoličeni član Izvršnog odbora UEFA-e, blizak Michelu Platiniju. Moguće je da žele opravdati i svoje “neznanje” o kontaktima člana svoje vlade s “kraljem namještaljki”, no nije nemoguće ni da rade odmak od Šukera, na kojeg se svakodnevno lijepe ozbiljne afere.

Infantino je na današnjoj press konferenciji kazao da Uefa usko surađuje s vlastima u Bochumu.

  • Istraga tužiteljstva u Bochumu otvorena je još 2011. godine, a UEFA je u posjedu svih dokumenata njemačkih istražitelja.

“Oni su u vrhu kada je riječ o rješavanju slučajeva namještanja u nogometu. Surađujemo s njima od starta. Dosadašnja suradnja je dovela je do procesuiranja i sankcioniranja onih koji su griješili. Želim reći da surađujemo odlično te da ljudi u Bochumu rade jako dobar posao”

Na direktan upit o Davoru Šukeru kazao je da dosadašnjom suradnjom njegova krivnja nije utvrđena, ali i da se UEFA neće suzdržati od potrebnih koraka ako se bilo kome dokažu kriminalne radnje.

Jučerašnje Šukerove izjave hrvatskim medijima bile su bitno drugačijeg tona od priopćenja koje je poslao jutros.

“Vi sve znate i pratite pa ćete me i o ovom slučaju izvijestiti nakon Izvršnog odbora Uefa-e. Pratim vas”, poručio nam je Šuker.

Komentiraj