Udruga Roda u utorak je predstavila rezultate dvogodišnjeg projekta MA#ME – osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje u tržište rada, koji je uglavnom financiran iz Europskog socijalnog fonda i uz potporu Vladina Ureda za udruge.

Prije dvije godine o problemima zatvorenica i njihove djece jedva da se pričalo, pa nam je prvi cilj bio senzibilizirati stručnu javnost i studente da u svojim znanstvenim radovima pišu o toj temi. Drugi je cilj bio izravan rad sa zatvorenicama u kaznionici u Požegi, jedinoj kaznionici za žene u Hrvatskoj, izjavila je voditeljica projeta i izvršna direktorica Rode Ivana Zanze.

Dijete od majke u kaznionici udaljeno 200 kilometara
Dijete čija je majka na izdržavanju kazne u Požegi prosječno je od nje udaljeno više od 200 kilometara. Ta razdaljina putovanje u posjet majci čini gotovo nemogućim, pa je Roda to osigurala svim obiteljima koje su to željele, kaže Zanze dodajući da su u osam mjeseci prošle godine finacirani posjeti majkama u Požegi za 169 djece iz 15 obitelji.

S majkama se radilo u radionicama po programu koji je osmislio Zavod za zapošljavanje. U njemu su stjecale vještine i informacije koje će im pomoći kada izađu iz zatvora. Učili smo ih, kaže Zanze, kako napisati životopis, predstaviti se poslodavcu, zaposliti na javnim radovima i sl., a kroz radionice su prošli i djelatnici kaznionice.
Roda je sa zagrebačkim studijem dizajna i zatvorenicama osmislila projekt od osam dizajnerskih proizvoda koji će se uskoro početi šivati u kaznionici u Požegi. Ideja je da se od njihove prodaje finaciraju putovanja, odnosno posjeti djece roditeljima u zatvoru.

Žene tek posto zatvorske populacije
Zanze naglašava kako je vrlo bitno da projekt postane vidljiv u široj društvenoj zajednici i da se uključi što više udruga. Riječ je o velikom broju djece, procjenjuje se da ih je lani bilo 12.700 s jednim ili oba roditelja u zatvoru. Zatvorenice su tek pet posto zatvorske populacije, ali njihovi su problemi višestruko veći nego muškaraca, istaknula je Zanze.
U okviru projekta MA#ME novinarka Marina Boravac u knjizi “Roditeljstvo iza rešetaka” iznijela je niz priča zatvorenica o tome što i kako prolaze u zatvoru bez svoje djece i obitelji.
Skup je pozdravila pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ističući da ta Pravobraniteljstvo mora biti pokretač zaštite djece čiji su roditelji u zatvoru, dok je njezina zamjenica Maja Gabelica govorila o potrebama djeteta kad mu je roditelj u zatvoru.

O iskustvima takvih projekata u Škotskoj govorila je Kate Phillbrick, predsjednica i volonterka projekta Playstation u najvećem škotskom zatvoru Barlinnie u Glasgowu. Za izniman volonterski rad na tom području engleska kraljica dodijelila joj je najveće britansko odličje.
O europskim zakonodavnim i konvencijskim okvirima govorila je Liz Ayre, direktorica organizacije Children of Prisoners Europe.

Komentiraj