Udruga Franak uputila je u utorak otvoreno pismo Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), Ministarstvu financija i Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) u kojem upozorava da Erste banka namjerava kršiti odredbe zakona o konverziji.

“Udruga Franak je nakon prvog zaprimljenog materijala za konverziju jednoga CHF kredita otkrila da Erste banka ima namjeru kršiti odredbe zakona o konverziji”, navode iz te Udruge.

Ističu kako je Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisano da “ako potrošač prihvati izračun konverzije kredita, vjerovnik neće tražiti dodatne instrumente osiguranja plaćanja u odnosu na ugovorene, niti postavljati dodatne uvjete potrošaču kojima bi se derogirala njegova druga prava”.

Erste banka, kažu u Udruzi Franak, u prijedlog aneksa ugovora stavila je odredbu po kojoj “u slučaju donošenja odluke o ukidanju ili prestanku važenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju  (ZID ZPK)  otpast će i pretpostavka temeljem koje su potpisnici aneksa pristupili potpisivanju istoga. U cilju potpunog informiranja potpisnika aneksa, kao i sprječavanja sudskih postupaka i pravne nesigurnosti koja može nastati kao posljedica takve odluke, potpisnici aneksa prihvaćaju da Banka pridržava pravo izjaviti da u tom slučaju od dana ukidanja ili prestanka važenja ZlD ZPK aneks ne proizvodi učinke te će se smatrati kao da nije ni sklopljen i primjenjivati će se odredbe osnovnog ugovora, a svaka strana će biti obvezna vratiti drugoj što je primila temeljem odredbi aneksa”.

 

  • Iz Udruge Franak ističu kako je očigledno da time Erste banka krši odredbe zakona “jer uvjetuje potpisivanje ugovora odredbom koja je zakonom zabranjena”.

 

Osim toga, u Udruzi Franak naglašavaju da čak i eventualnim ukidanjem ZID ZPK ne prestaju učinci konverzije.

Naime, ako se neki zakon ukine, sve ono što je na temelju takvoga zakona učinjeno prije ukidanja vrijedi i ne poništava se, ističu iz Udruge Franak. Drugim riječima, ako bi nakon potpisanog aneksa i provedene konverzije ZID ZPK bio ukinut, banka ulazi u pravni spor isključivo s državom, koja je zakon donijela, a druga ugovorna strana s time više nema apsolutno ništa, pojašnjavaju u Udruzi.

Udruga Franak, kako ističu, otvorenim pismom obavještava javnost, HNB, Ministarstvo financija i HUB da se po zakonu mora striktno postupiti, a da je uvidom u poslane materijale za jednu konverziju utvrdila potencijalno kršenje odredaba ZID ZPK.

Iz Udruge Franak pozivaju HNB i Ministarstvo financija da svojim institucionalnim mjerama već sada osiguraju da sve banke u postupku konverzije kredita postupaju sukladno zakonskim odredbama kao i HUB da upozori svoje članice na nezakonitosti u poslovanju.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.