Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske (OPGH) Život u nedjelju je reagirala na istup saborskog zastupnika Nenada Stazića u Saboru, ocijenivši da je uvredljivo i agresivno napao članicu njihove Udruge, Mostovu zastupnicu Ružicu Vukovac, te da je ‘bahato demonstrirao svoj odnos prema tragediji OPG-ova na hrvatskom selu i posljedicama za cijelu hrvatsku ekonomiju’.

 

Na zasjedanju Sabora u petak, “zastupnik Stazić je na nečuven način napao i uvrijedio članicu naše Udruge Ružicu Vukovac, tvrdeći da ona u svom parlamentarnom nastupu i kritici bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zastupa svoje osobne i obiteljske probitke”, jer njen obiteljski zahtjev za potporu za EU sredstva ruralnog razvoja nije prošao na natječaju ‘po važećim kriterijima’, priopćili su iz Udruge OPGH Život.

No, ističu iz Udruge hrvatskih OPG-ova, za vrijeme bivšeg ministra poljoprivrede Jakovine po ‘tim kriterijima’ određeno je da pet posto interesenata dobiju čak devet desetina (9/10) svih sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj, dok se 95 posto kvalificiranih manjih gospodarstava trebalo zadovoljiti s preostalih jednom desetinom (1/10) sredstava.

“Takva je politika u potpunom raskoraku s intencijama Zajedničke poljoprivredne politike EU, pa je Europska komisija opširno i argumentirano iskritizirala anomalije u kriterijima i do daljnjega zaustavila isplatu 1,23 milijarde kuna u okviru spomenutog natječaja”, navode iz Udruge OPGH Život.

Dodaju kako pozdravljaju odluku predsjednika Sabora da je nakon teških osobnih uvreda i agresivnog ponašanja Stazića isključio sa sjednice.

No, ističu iz Udruge OPG-ova, zabrinjava ih što se političke stranke ili zastupnici nisu u medijima ogradili  od “bahatosti kojom je zastupnik Stazić demonstrirao svoj odnos prema teškoj tragediji obiteljskih gospodarstava na hrvatskom selu i ozbiljnim posljedicama koje ona ima za cijelu hrvatsku ekonomiju”.

Komentiraj