UBIJENI 1918. Rusija ponovno otvara slučaj ubojstva carske obitelji Romanov

Ruski istražitelji ponovno su otvorili zloglasni slučaj ubojstva carske obitelji Romanov iz 1918. godine, prenosi BBC. Kosti posljednjeg cara Nikole II. i njegove supruge, pokopane u katedrali u St. Petersburgu, biti će eshumirane i ponovno ispitane.

Revolucionarni boljševici ubili su obitelj u podrugu u regiji Urala. Istražni odbor, inače državno tijelo, kaže kako su potrebni novi testovi kako bi se potvrdili ostaci četiri druga člana obitelji Romanov. Ruska pravoslavna crkva zatražila je u srpnju novu istragu, unatoč činjenici da je slučaj ubojstva carske obitelji zatvoren 1998. godine.

 

  • Neki članovi crkve i dalje nisu uvjereni kako pokopani ostaci pripadaju caru i njegovoj supruzi. Romanovi su svrgnuti s vlasti i protjerani 1917. godine, nedugo prije nego što su komunistički boljševici svrgnuli privremenu vladu.

 

Car Nikola II. i njegova supruga, carica Aleksandra, te njihove četiri kćerke – Anastazija, Marija, Olga i tatjana – te sin Aleksej ubijeni su u udaljenoj kući u Ekaterinburgu 1918. godine, zajjedno s četiri člana kraljevskog osoblja. Ostaci devet žrtava pronađeni su 1993. godine u masovnoj grobnici, ali ostaci Alekseja i Marije pronađeni su 2007. godine na drugoj lokaciji, a identificirani su pomoću DNK analize

Kraljevski par i njihove tri kćeri formalno su pokopani 1998. godine u Katedrali Petra i Pavla u St. Petersburgu, na 80. obljetnicu ubojstva. 2000. godine su kanonizirani od strane Ruske pravoslavne crkve.

Nova će se istraga fokusirati na ostacima četiri člana obitelji Romanov – Alekseja, Marija, Aleksandrine sestre Elizabete Fjodorovne te Nikolinog djeda, bivšeg cara Aleksandra II, koji je ubijen 1881. godine. Istražitelji su tek sada dobili pristup kostima Elizabete, koja je pokopana u Jeruzalemu. Istražitelji žele ispitati tragove krvi pronađene na kaputu Aleksandra II.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.