– Guverner jemenske pokrajine Aden Džafar Mohamed Saad ubijen je u nedjelju u samoubilačkom napadu na konvoj vozila kojim se kretao u gradu Adenu, objavili su sigurnosni izvori i očevici.

Bombaš samoubojica zaletio se vozilom u konvoj kojim se kretao guverner dok je odlazio na posao u četvrti Tavahi.

U napadu je ubijeno još najmanje šest osoba, guvernerovih tjelohranitelja i suradnika, a nekoliko je osoba ranjeno.

 Saad je nedavno preuzeo dužnost, a bio je blizak predsjedniku Abdu Rabu Mansuru Hadiju.
Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad no islamistički militanti sveprisutni su u gradu, četiri mjeseca otkako su Hadijevi pristaše uz pomoć arapske koalicije protjerali Hute iz Adena, drugog najvećeg grada u zemlji.
U studenome se u Aden vratio predsjednik Hadi pošto je gotovo osam mjeseci proveo u Saudijskoj Arabiji, u bijegu pred Hutima.
Tavahi je postalo sjedište džihadista povezanih s lokalnim ogrankom Al Kaide koja je iskoristila kaos u Jemenu kako bi osvojila područja.
Siromašna zemlja Arapskog poluotoka, Jemen je razdiran sukobima između snaga odanih arapskoj vojnoj koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom i pobunjenih Huta, koji su šijiti i proiranski orijentirani.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.