FOTO: Saša Zinaja

Milan Bandić uskoro bi se mogao naći u velikim problemima ako zagrebačka Skupština ne izglasa proračun za iduću godinu. Kako bi to spriječio, treba mu pomoć 12 zastupnika SDP-a

U SDP-u na sve moguće načine pokušavaju prikupiti što više potpisa zastupnika koji bi podržali novu vladu na čijem bi čelu bio Zoran Milanović. Nacional je od visoko pozicioniranog člana SDP-a saznao da računaju i na podršku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, odnosno na dva zastupnika stranke Bandić Milan 365. Isti izvor za Nacional je izjavio da se predsjednik SDP Milanović nije sastao s Bandićem i da se taj sastanak vrlo vjerojatno neće ni dogoditi jer on ne želi doći u situaciju da sjedne za isti stol sa zagrebačkim gradonačelnikom. Međutim, Milanović je dao zeleno svjetlo zagrebačkoj gradskoj organizaciji da započne pregovore s Bandićem i da mu ponudi uvjete suradnje.

“Ako je gradska organizacija spremna uz određene uvjete dati podršku novom proračunu, ali uz određene uvjete, i ako Bandić prihvati neke naše amandmane, to nije nemoguće”, rekao je za Nacional izvor iz SDP-a. Dakle, u zamjenu za glasove u Hrvatskom saboru, SDP bi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržao Bandićev proračun za 2016. To bi zagrebačkom gradonačelniku olakšalo upravljanje gradom jer trenutno nema dovoljno ruku za izglasavanje proračuna. To se najbolje moglo vidjeti prilikom dva pokušaja izglasavanja rebalansa proračuna za 2015. jer je Bandiću nedostajalo pet glasova za njegovo izglasavanje. Na posljednjem glasovanju krajem listopada protiv rebalansa bilo je 25 zastupnika, dok je za njega glasovalo 20. SDP u zagrebačkoj Gradskoj skupštini trenutno ima 12 zastupnika, pa bi uz njihovu pomoć Bandić bez većih problema mogao izglasati proračun za sljedeću godinu te bi tako izbjegao potencijalno neugodnu situaciju, u kojoj bi ujedinjena zagrebačka oporba mogla izazvati prijevremene izbore.

Komentiraj