U organizaciji Centara za prirodno planiranje obitelji u četvrtak je svečano otvorena trodnevna konferencija Svjetske organizacije za  Billingsovu ovulacijsku metodu, znanstveno utemeljenoj na prirodnom planiranju obitelji koja se po prvi puta održava u Europi i na kojoj će sudjelovati više od stotinu stručnjaka iz 23 zemlje sa svih kontinenata.

Naslovna tema konferencije je otvorenost životu u skladu s Billingsovom  metodom, istaknula je direktorica WOOMB Internationala (World Organisation of the Ovulation Method Billings) Joan Clements iz Australije.

Naglašavajući dobrobiti te prirodne metode planiranja obitelji podsjetila je na rigoroznu proceduru Svjetske zdravstvene organizacije koja ju je nakon toga priznala.

Predsjednica Centra za prirodno planiranje obitelji Marija Ćurlin  istaknula je kako im je želja potaknuti hrvatsku stručnu i širu javnost na prihvaćanje te metode kao ravnopravne opcije u planiranju obitelji i liječenju neplodnosti.

Ocijenila je da je ovo prilika da Hrvatska pokaže svijest o važnosti zdravlja i obiteljskih vrijednosti te da se  promocijom znanstveno utemeljenog prirodnog planiranja obitelji pomogne pojedincima, bračnim parovima, obiteljima i cijelom društvu u izgrađivanju tih vrijednosti te duhovnoj i demografskoj obnovi Hrvatske i Europe.

Juretić: Ako nema obitelji i mladih ni politika nema smisla

Nazočnima se obratila i ministrica socijalne politike i mladih Brnardica Juretić čestitavši im na organiziranju rasprave o toj vrlo važnoj temi koja je vrlo važna, pogotovo u vremenu gospodarske krize kada se mladi ljudi teško odlučuju zasnivati obitelj.

Ako nema obitelji i mladih ni politika nema smisla, istaknula je Juretić dodavi da podržava sve inicijative koje se tiču dobrobiti obitelji.

Na otvaranju je pročitano pozdravno pismo pokroviteljice konferencije, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je izrazila uvjerenje da će razmjena stručnih i znanstvenih postignuća i iskustava, pridonijeti svijesti o važnosti zdravlja, obiteljskih vrijednosti te duhovnoj i demografskoj obnovi Hrvatske.

U ime suorganizatora  skupa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Josip Šimunović rekao je kako Crkva shvaća slušanje obitelji kao svoju glavnu zadaću.

Biskup Uzinić: Roditelji zajednički donose odluku koja mora biti odgovorna

Dubrovački biskup Mate Uzinić poručio je da Katolička crkva ne uči kako bračni par mora imati djece koliko je moguće, već da je bitna njegova odluka koju donose zajedinički i koja mora biti odgovorna. Podsjetio je da je sv. Pavao u svojim propovjedima govorio o odgovornom roditeljstvu.

Prirodna i zdrava metoda planiranja obitelji koja učvršćuje odnos supružnika ujedno je i alternativa farmaceutskim proizvodima koji iza sebe imaju jake lobije, naglasio je biskup Uzinić.

Prvo predavanje o Billingsovoj metodi održao je predsjednik Obiteljskog centra Zagreb Marije Živković koji je prije 40 godina u Hrvatsku doveo australski bračni par Billings po kojem je metoda nazvana.

WOOMB – je svjetska organizacija koja okuplja podučavatelje i promotore Billingsove ovulacijske metode planiranja obitelji koja se temelji na suvremenim znanstvenim spoznajama. Praćenjem znakova plodnosti žena može prepoznati razdoblja plodnosti i neplodnosti, a također i primijetiti promjene koje mogu upućivati na pojavu bolesti. To je znanje koje svakoj ženi i paru pruža mogućnost informirane brige o vlastitom zdravlju i planiranja obitelji na zdrav, prirodan i besplatan način.

Tijekom konferencije bit će održano niz predavanja i tečajeva za zdravstvene djelatnike i podučavatelje metode koji će dobiti cjelokupnu informaciju o znanstvenoj podlozi, njenoj učinkovitosti i pouzdanosti te o etičkom aspektu i dobrobitima koje proizlaze iz njene primjene.

Komentiraj