Pod sloganom “Zagreb za Pariz”, na glavnom zagrebačkom trgu u petak navečer održana je komemoracija za žrtve terorističkog napada na građane Pariza 13. studenoga i iskazana je solidarnost s francuskim narodom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je izražavajući sućut obiteljima poginulih u terorističkim napadima u Parizu i diljem svijeta istaknuo kako je taj napad produkt jednoumlja u kojemu ne postoji ništa humano niti vjersko.

Taj napad na slobodu, europski i demokratski način života ostat će zauvijek upamćen kao nemjerljiv izraz besramnog oduzimanja ljudskih života koji je unio stah i nevjericu u naše europske domove, rekao je Bandić i poručio kako se ne smijemo prepustiti strahu već trebamo pokazati snagu i zajednštvo i očuvati vrednote demokratskog svijeta. Pokazat ćemo, kazao je, kako cijenimo svoje i poštujemo tuđe boreći se protiv jednoumlja. Duboko suosjećamo s bolom i patnjom prijateljskog francuskog naroda odlučni stvoriti bolju budućnost, nadilazeći mržnju i bol, naglasio je uz ostalo gradonačelnik Bandić.

Francuska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Michele Boccoz rekla je kako je u Parizu 13. studenoga barbarski teroriozam imao za posljedicu 130 žrtava svih nacionalnosti i da je to čin koji prezire život, kulturu i ljudsku narav te pokušava okrenuti zajednice i religije jedne protiv drugih. Podsjetila je na poziv francuskog predsjednika Hollandea jutros na odavanju počasti žrtvama da odlučno branimo ljudske vrijednosti i da na mržnju odgovorimo bratstvom, na nasilje snagom zakona, na fanatizam nadom.

Izrazila je zahvalnost što se grad Zagreb pridružio odavanju počasti žrtvama te zahvalila na bezbrojnim izrazima suosjećanja i solidarnosti hrvatskog naroda s francuskiom koja su je, rekla je, duboko ganula. Pokazalo se da se prijateljstva povtrđuju u najvećim kušnjama, čemu smo ovih dana neposredno svjedočili i pokazala su da dijelimo zajedničke vrijednosti, istaknula je, uz ostalo, Boccoz.

Komemoraciji su nazočili predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade, Grada Zagreba, članiovi diplomatskog zbora akreditirani u RH i drugi.

U prigodnom programu nastupili su Puhački orkestar Hrvatske vojske, Zbor Hrvatske radiotelevizije, dramski i estradni umjetnici.

Na glavnom zagrebačkom trgu na dva zaslona na podlozi u bojama francuske trobojnice bilo je ispisano “Zagreb za Pariz”, a na trećem su se izmjenjivala  imena i prezimena žrtava terorističkog napada 13. studenoga u Parizu.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.