Inicijativa “Oslobođenje životinja” u subotu je u Zagrebu organizirala drugi međunarodni prosvjed pod nazivom “Oslobođenje životinja za zatvaranje svih klaonica”.

Cilj prosvjeda bio je, kako su priopćili iz inicijative, “osvijestiti građane o nepotrebnom i moralno neprihvatljivom svakodnevnom stradavanju i patnji milijardi porobljenih životinja, ukazati na iznimnu okrutnost industrije mesa, mlijeka, jaja, kože, svile, krzna, kozmetike i lijekova testiranih na životinjama itd., te upozoriti na osobito štetne zdravstvene i ekološke posljedice rastuće industrijske proizvodnje i konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda”.
Na prosvjedu se, kako navode, okupilo oko 150 ljudi koji su transparentima i porukama “nastojali ukazati na nužnost zatvaranje svih klaonica i preusmjeravanje na druge vrste poduzetništva kako bi se spriječio daljnji masovni i kontinuirani uzgoj i klanje svjesnih i osjećajnih životinja”.

Prosvjednici su se okupili na Trgu kralja Tomislava odakle su u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, te nastavili Ilicom do Trga maršala Tita i Trga Petra Preradovića, te se Bogovićevom i Teslinom uputili natrag prema početnom mjestu okupljanja.

Nakon marša prosvjedne povorke, okupljenima se su se kratkim govorima obratili organizatori prosvjeda Robert Međugorac, Marijana Katić Jerković, Gordan Nogić i Dijana Benković Šebečić, a podršku od akademske zajednice svojim govorom dao je poslijedoktorand filozofije dr. Ljudevit Fran Ježić. Potporu zagrebačkom okupljanju, svojim su dolaskom dali aktivisti iz Slovenije i BiH. Performans je izvela umjetnica Vesna Mačković.

Inicijativa “Oslobođenje životinja” u priopćenju je istaknula kako se tim prosvjedom Zagreb pridružio međunarodnim marševima za zatvaranje svih klaonica koji su započeli 2007. prosvjedom u Parizu, te se od tada svake godine održavaju na svim kontinentima s podrškom koja je sve masovnija u sve brojnijim državama: Francuskoj, SAD-u, Australiji, Turskoj, Belgiji, Kanadi, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Švicarskoj.

Komentiraj