U Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima u ponedjeljak je otvorena izložba likovnih i kiparskih dijela nastalih na 1. likovnoj koloniji “Božidar Kopić”, na kojoj je u spomen na tog akademskog slikara i osnivača vinkovačke Galerije likovnih umjetnosti, sudjelovalo 28 vinkovačkih slikara i kipara.

Govoreći na svečanosti otvorenja izložbe o značaju Božidara Kopića za likovnu scenu u Vinkovcima, Krešo Marić iz vinkovačkog Gradskog muzeja kazao je kako je 1966. godina, kada je Božidar Kopić osnivao današnju Galeriju likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, u Vinkovcima djelovalo tek nekoliko umjetnika.

“Božidar Kopić počeo je okupljati mlade umjetnike, usmjeravati ih i biti im podrška. Zahvaljujući njemu i njegovom radu, Vinkovci danas imaju velik broj likovnih umjetnika i grad je prepoznat upravo po njegovanju likovnosti”, kazao je Krešo Marić dodajući kako se pokretanjem likovne kolonije posvećene Božidaru Kopiću željelo odati priznanje tom umjetniku, ali i dati priliku svim vinkovačkim likovnjacima da pokažu ono što znaju i po čemu ih cijene u svijetu umjetnosti.

 

  • Izložbu djela likovne kolonije, koju Vinkovčani mogu pogledati do kraja srpnja, otvorenom je proglasio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.

 

Božidar Kopić (Pregrada, 1926.- Zagreb, 1996.), akademski slikar, živio je u Vinkovcima od 1930. do 1990. godine. Od 1957. do 1966. predavao je likovnu umjetnost u vinkovačkoj Gimnaziji, a od 1968. do 1990. bio je direktor tamošnje Galerije likovnih umjetnosti koju je i osnovao 1966. godine.

Prva Likovna kolonija “Božidar Kopić” održana je sredinom srpnja na poznatom vinkovačkom izletištu “Pikov stan”, a sudjelovalo je 28 vinkovačkih slikara i kipara koji su izradili četrdesetak umjetničkih dijela koja su i izložena. Izložba je upriličena u povodu proslave Dana grada Vinkovaca koji građani toga istočnoslavonskog grada proslavljaju 20. srpnja, na blagdan zaštitinika, sv. Ilije.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.