Dodjelom nagrada u sekciji junior, za filmove koje su radila djeca i mladi do 18 godina, u nedjelju je u Varaždinu završio 7. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, kojemu je zemlja partner bila Izrael.

Dodijeljen je i Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava.

Žiri koji je ocjenjivao junior sekciju, Izraelac Tsvika Oren, Belgijanka Elfi De Vos i Hrvatica Juliana Kučan, odgledali su izabranih 128 filmova od 305 koliko ih je pristiglo iz 52 države. Dobitnici su francuski film „Recept iz mašte“ u kategoriji do 10 godina, belgijski „Dođi kući“ u kategoriji između 11 i 14 godina, u kojoj je jednu od četiri druge nagrade dobio „Slon u oblacima“ Melite Sandrin iz ŠAF-a Čakovec, te „Navis“ Stelle Hartman iz Foto kino video kluba Zaprešić u kategoriji iznad 15 godina. Drugu nagradu u toj je kategoriji dobila i „Desna strana“ Anne Šagadin iz Škole crtanog filma Dubrava.

U ime UNICEF-a Hrvatske i Ureda pravobraniteljice za djecu RH, Plavi VAFI dodijelile su Ardita Dreshaj i Maja Flego talijanskom filmu „Granice“, koji međe prikazuje „kao poticaj i izazov, a ne prepreku“. Preostale četiri diplome dodijeljene su domaćinu, Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, za film „Cin, cin, plastelin“, autorima iz Hong Konga za film „Obiteljski dan“, ŠAF-u Čakovec za film „Ništ’ me ne zanima“ i talijanskom filmu „Putovanja“.

U sklopu završne svečanosti prikazani su filmovi nastali u sklopu radionice pikselacije koju je tijekom prva tri dana festivala održala Mizmor Watzman iz Izraela.
Organizatori iz VANIMA-e, programska direktorica festivala Sandra Malenica i izvršni organizator festivala Hrvoje Selec, najavili su da će partner 8. VAFI-ja biti Kina.
„Jako smo zadovoljni. Najavljivali su kišu koja se nije dogodila pa smo imali sunčani festival. 80-ak gostiju uživalo je u Varaždinu“, rekao je Selec i dodao da su izuzetno zadovoljni posjećenošću projekcija od utorka do posljednjeg dana festivala.

Za trajanja VAFI-ja, na koji je pristigao ukupno 871 animirani film djece, mladih i odraslih autora iz cijelog svijeta, dodijeljene su i nagrade odraslim autorima u sekciji senior.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Siniša KALAJDŽIJA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.