Otvaranjem izložbe o deset godina djelovanja Udruge Trash te koncertom grupe Zadruga u srijedu navečer u Varaždinu je počeo 10. Trash film festival na kojem će biti prikazano 45 filmova iz 19 zemalja.

U prostoru “Trash Housea” u Gajevoj ulici postavljena je izložba predmeta koji prikazuju deset godina djelovanja Udruge Trash i održavanja Trash film festivala. Nakon kratkog nastupa 11-godišnjeg glazbenika Denisa Šanteka, presjecanjem lanca izložbu su otvorili članovi ovogodišnjeg žirija festivala, kazališni redatelj Ozren Prohić te književnik i novinar Gordan Nuhanović.

 

  • S redateljem Vinkom Brešanom oni će odlučivati o dobitnicima četiri “Zlatne motorke”, nagrade varaždinskog festivala, u kategorijama akcijskog, borilačkog, horor i znanstveno-fantastičnog filma. Peta “Zlatna motorka” bit će nagrada publike.

 

Ove je godine bilo prijavljeno 200-tinjak filmova, a bit će ih prikazano 45 iz 19 zemalja. Amaterske uratke prijavili su autori iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Litve i dalekih zemalja – Argentine, Brazila, Meksika, Hong Konga, te Indije, na što su organizatori posebno ponosni. Filmovi će od sutra do subote biti prikazivani u varaždinskom kinu Galerija.

Program prve večeri 10. Trash film festivala koncertom završavaju gosti s crvenog tepiha, grupa Zadruga.

Sutra će koncert održati splitski TBF, kao dio projekta “Tri Grgura”, koji povezuje kulturnu ponudu Varaždina, Splita i Nina, tri grada s Meštrovićevim kipovima Grgura Ninskog.

U petak će nastupiti frontmen Gustafa Edi Maružin i njegovi Banditi, a u subotu, nakon svečanosti podjele “Zlatnih motorki”, Single Ladies iz Novog Sada, jedini europski Beyonce tribute band.

U popratnom programu varaždinskog Trash film festivala u petak će na rodnoj kući u Varaždinskim Toplicama biti postavljena spomen ploča književniku, novinaru i prevoditelju Nenadu Brixyju, koji je jedan od najzaslužnijih za veliku popularnost stripa “Alana Forda” na prostorima bivše države.

U obližnjem parku bit će otkriven spomenik Alanu Fordu te zasađeno prvo drvo u budućem Parku Alana Forda.

U petak će u Varaždinu biti održan i “Veliki filmski kviz” kojeg Trash film festival organizira u suradnji s filmskim internet portalom fak.hr.

Komentiraj