Za sutra je zakazana deložacija osmeročlane zagrebačke obitelji Dukić, čiji je stan zbog navodne neotplate kredita prodan na javnoj dražbi za nevjerojatno niskih 250 tisuća kuna.

Radi se još jednom o jednoj od austrijskih RBA zadruga koja je nakon dodijele kredita Mirku Dukiću napravila sve što je bilo u njenoj moći da do otplate kredita ne dođe kako bi se domogli vrijednog stana na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu. Borba je započela prije više od pet godina, kada su počela nezakonita postupanja RBA zadruga, nezakoniti otkazi kredita i nezakonito obračunavanje kamata kako bi se korisnicima kredita što prije i uspješnije oduzela imovina.

Priča Mirka Dukića vrlo je slična svim ostalim pričama u kojima glavnu ulogu igraju RBA zadruge. Ugovor o kreditu potpisao je u Zagrebu, da bi zadrugari naknadno naveli da je ugovor sklopljen u Austriji što Dukić lako pobija preslikom putovnice koja mu je izdana tek nakon što je ugovor, navodno, sklopljen u Austriji.

picsart_10-04-12-12-51crop

Nakon što mu je ugovor otkazan, ovrhovoditelj je nekretninu Mirka Dukića dao na dražbu na kojoj ju je kupila osoba koja niti je uplatila jamčevinu u skladu sa zakonom niti je uplatila kupovnu cijenu što upućuje na činjenicu da se radi o dobro umreženim i povezanim pojedincima koji iskorištavaju pravosudni sustav kako bi ljudima doslovno uništavali živote.

Mirko Dukić, kao ni mnogi njegovi kolege, ne odustaje od borbe za golu egzistenciju i želi se ovakvoj presudi suda u Zagrebu oduprijeti na svaki mogući mirni način kako bi upozorio na stotine sličnih slučajeva u kojima ljudi ostaju bez svega preko noći.

Od hrvatske države traži da poštuje Ustav i pravni poredak i kredite koji su po svim načelima prava ništetni takvima i proglasi. Krediti koje su sklapale strane kreditne institucije na našem tlu bez dozvole HNB-a, s nišetnim odredbama o kamati i krivotvorenim mjestima sklapanja ne mogu biti valjani i kao takvi ne mogu biti osnova za provedbu ovrha.

Mirko Dukić neće iz stana izaći samovoljno, a obranu njegovog dostojanstva i pravne države najavili su brojni njegovi prijatelji, kolege i članovi udruga koje se bave ljudskim pravima. O slučaju obitelji Duka u utorak je u Hrvatskom saboru govorio i zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Komentiraj