Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu će odlučiti o zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da se u suđenju u predmetu Fimi Media brani sa slobode, odnosno da mu se ukine istražni zatvor.

Ustavni sud prošloga je mjeseca ukinuo pravomoćne presude za slučaj Hypo i INA/MOL, vrativši postupak na početak. Sanader je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, a nakon odluke Ustavnog suda vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u aferi Fimi Media.

  • Sanaderova obrana traži da ga se pusti na slobodu, tumačeći da je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor.

Županijski sud u ponedjeljak je sastavio tročlano sudsko vijeće u kojemu će, kako prenose mediji, sjediti sutkinje Mihaela Grahovac, Tanja Pavelin Borzić i sudac Zoran Luburić. Činjenicu da su ti suci već donosili odluke u istom predmetu na sudu ne smatraju spornom, a neslužbeno tumače kako su odlučivali tek o potvrđivanju optužnice, te kako je važno da nisu donosili odluke u samom suđenju.

Upozoravaju kako je broj sudaca ograničen pa bi zahtjev da se za svaku radnju u postupku nađu nova tri suca bilo nemoguće ispoštovati na zagrebačkom, ali i na bilo kojem drugom sudu u Hrvatskoj.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.