epa06052290 (FILE) - A woman mourns at the burial of 282 Bosnian Muslims killed by Bosnian Serb forces in Srebrenica eight years ago. The burial was part of a memorial ceremony to mark the anniversary of the Srebrenica massacre, the worst atrocityof Bosnia's 1992-95 war. Media reports on 27 June 2017 state that the Dutch Appeals Court in The Hague have ruled that Dutch peacekeepers were only partly responsible for about 300 deaths in the 1995 Srebrenica massacre when they allowed Bosnian Serbs to seize control of Muslim men seeking shelter in a UN safe haven foolwing the court challenge by the Mothers of Srebrenica. In the 1992-95 war in Bosnia, Dutch lightly-armed peacekeepers who were in Srebrenica, to protect the town from Bosnian Serbs, capitulated and some 8,000 Muslim Bosniak boys and men were massacred. EPA/FEHIM DEMIR

U memorijalmnom komplesku u Potočarima u utorak su pokopani posmrtni ostaci 71 žrtve genocida što su ga u Srebrenici 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Tisuće ljudi odale su počast ubijenima u srebreničkom masakru koji se smatra najtežim ratnim zločinom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Molitvu za mrtve đženazu-namaz predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović podsjećajući na Kuranske stihove koji pozivaju na očuvanje ljudskih života i dostojanstva i traže od istinskih vjernika časno postupanje, uključujući zaštitu nedužnih.

“Molimo te Bože da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrebnica”, istaknuo je Kavazović.

Nakon pada srebreničke enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda vojnici i policajci pod zapovjedništvom haaškog otuženika Ratka Mladića zarobili su i ubili više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Ukupni broj ubijenih Bošnjaka procijenjen je na 8372 i ta je brojka upisana na spomen-ploči u memorijalnom kompleksu u Potočarima.

Dosad su pronađeni i identificirani ostaci 6662 srebreničke žrtve.

Uz 70 muškarca u utorak je pokopana i jedina žena, Džemila Mahmutović koja je ubijena u 33. godini. Njezin sin Ibro koji je imao trinaest godina kada je zadnji put vidio majku, rekao je da su pokopali tek jednu Džemilinu kost.

“Pronašli su je na smetištu u mjestu Zaklopača”, kazao je Ibro i dodao da drugi dijelovi tijela nisu pronađeni, kao i kod brojnih drugih žrtava.

Istražitelji često pronađu tek dijelove tijela jer su srpske civilne i vojne vlasti u pokušaju prikrivanja tragova zločina nakon 1995. ostatke ubijenih premještale na različite lokacije.

U Institutu za nestale osobe BiH (INO) raspolažu podacima o više od 80 lokacija na kojima su u istočnoj Bosni pronalazili tijela ubijenih Bošnjaka. Većina je tzv. sekundarnih ili tercijarnih grobnica u koja su tijela premještana po dva ili više puta.

Najmlađa žrtva pokopana u utorak u Potočarima je Damir Suljić koji je 1995. imao tek petnaest godina, a u skupini malodobnih još je šest osoba.

Najstariji je Alija Salihović koji je u srpnju 1995. bio 72-godišnji starac.

Još uvijek se traga za tijelima oko tisuću ubijenih.

Komentiraj