U selu Briševo kod Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni u subotu je obilježena 23. obljetnica stradanja Hrvata na tom području tijekom kampanje masovnog etničkog čišćenja što su ga ljeto 1992. godine provele paravojne i policijske snage bosanskih Srba.

U napadu na Briševo, izvedenom 24. i 25. srpnja 1992. godine, srpske su snage ubile 67 mještana hrvatske nacionalnosti uključujući 14 žena i četvoro djece.

Najmlađa žrtva imala je 14 godina a najstariji ubijeni bio je 80-godišnji starac.

Svo hrvatsko stanovništvo koje je preživjelo napad srpske su snage prognale te pritom porušile ili teško oštetile sva kuće kao i mjesnu crkvu.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, koja je obnovljena nakon rata, svetu misu za duše nedužnih žrtava u subotu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

“Najmanje što možemo učiniti je pomoliti se za duše nedužnih i zahtijevati pravdu”, kazao je banjolučki biskup.

Za zločin u Briševu do sada nitko nije pravomoćno osuđen, a Tužiteljstvo BiH je tek 2014. godine podignulo samo jednu optužnicu protiv Mirka Vručinića, bivšeg zapovjednika policije bosanskih Srba u Sanskom Mostu, koji je bio jedan od organizatora napada.

Na područje na kojemu je do 1992. godine živjelo više od 500 Hrvata do sada se vratilo njih tek desetak.

Komentiraj

FOTO:Youtube
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.