U splitskoj Gradskoj luci u srijedu je otvoreno hidroavionsko pristanište, a kompaniji European Coasting Airlines (ECA) kao investitoru dodijeljena je 10-godišnja koncesija za korištenje pristaništa, s pontonom dužine 30 metara za parkiranje dva hidroaviona, dok je zamišljena uzletna i sletna pista na vodi duga oko 300 metara.

Potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuo je kako se otvaranjem ovog hidroavinskog pristaništa nakon 70-ak godina hidroavioni ponvno vraćaju u Split. “Ovim hidroavinskim pristaništem Split poprima novu vizuru i upotpunjuje se slika Splita kao turističkog grada”, rekao je Grčić i dodao kako Split sve više postaje turističko središte, ne samo Dalmacije i Hrvatske, nego i u ovom dijelu Europe.

Ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić također je istaknuo Split kao jedan od rijetkih europskih gradova koji u svom središtu ima hidroavionsko pristanište.

 

  • “Ovakvim projektima Hrvatska ostvaruje napredak, pošto je investitor prepoznao prednosti ulaganja u našoj zemlji. Ovim hidroavinskim pristaništem pridonosi se popularizaciji Splita i Hrvatske kao turističke destinacije”, poručio je Hajdaš Dončić.

 

Direktor kompanije ECA Klaus Dieter Martin pozvao je strane investitore da ne odustaju od ulaganja u Hrvatsku. “Iako je birokracija u Hrvatskoj malo komplicirana, ne treba odustajati od ulaganja u Hrvatskoj”, kazao je Dieter Martin.

Očekuje kako će ECA tijekom ove godine investirati u Hrvatskoj oko 20 milijuna eura, koliko je planirano ulaganje i u idućoj godini.

Hidroavionsko pristanište u splitskoj Gradskoj luci trenutačno je hidroavionima povezano letovima s Jelsom na Hvaru, Pulom i Lastovom, a planirano je njegovo povezivanje s još nekim mjestima na Jadranu.

Komapnija ECA je do sada izgradila hidroavionska pristaništa u Divuljama, Jelsi, Puli, na Rabu i Lastovu, a planirana je izgradnja takvih pristaništa u Veloj Luci, Novalji i Malom Lošinju.

Komentiraj