Ukoliko se britanski glasači na referendumu u lipnju odluče na izlazak iz EU-a, Unija će inzistirati na brzom “razvodu” od Velike Britanije, prije nego započne raditi na novom odnosu s tom zemljom.

Reuters iz dva europska izvora koja se bave mogućim Brexitom doznaje da EU nema volje za ikakvim produljenjem dvogodišnjeg razdoblja, kako to omogućuje Ugovor iz Lisabona, za izlazak iz Unije, dok bi za zaključivanje bilo kakvog novog trgovinskog partnerstva trebalo puno više godina.

“U našem je interesu da se taj razvod obavi što je brže. Nemamo volje za pregovaranje novih uvjeta u prve dvije godine”, kazao je izvor u Bruxellesu. Drugi europski izvor također tvrdi da u slučaju rastanka dviju strana ne treba odugovlačiti.

“Što kraće to bolje. Nitko ne želi da se to razvlači dulje od dvije godine. ‘Show’ se mora nastaviti”, poručio je.

Ovakav hladni pristup Bruxellesa znači da bi se Britaniju odbacilo bez milosti, bez ikakvog povlaštenog odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom. To je u opreci sa izjavama pobornika napuštanja Unije da bi London mogao sebi osigurati poseban status, zadržavši pristup tržištu prije nego i službeno “raskine brak” s Europskom unijom.

Europski dužnosnici i dalje su uvjereni da će Britanci u konačnici na referendumu 23. lipnja glasati za ostanak u zajednici kojoj su se pridružili 1973., usprkos anketama koje pokazuje da se radi o neizvjesnoj utrci.

Međutim, u slučaju da pobijedi glas za napuštanje Unije, Europska komisija ima provizorni plan održavanja rijetkog nedjeljnog sastanka 26.  lipnja kako bi utvrdila svoju strategiju.

Komentiraj