Skupina u kojoj je bilo šest migranata ušla je u nedjelju popodne oko 15 sati iz Hrvatske u Sloveniju, prešavši zelenu granicu na potezu između graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, objavila je slovenska policija dodajući da su migranti zatražili azil.

Glasnogovornica policijske uprave Koper Anita Leskovec kazala je da su granicu prešli na području gdje nije bilo žičane ograde, te da su svi zatražili međunarodnu zaštitu, odnosno azil u Sloveniji. Još uvijek su u postupku identifikacije, kazala je policijska glasnogovornica.
Riječ je o grupi u kojoj su četiri odrasle osobe i dva djeteta.

Iako od prekidanja tzv. balkanske migrantske rute Slovenija striktno primjenjuje schengenska pravila i ne dopušta tzv. iregularne ulaske migranata, Slovenija još uvijek dopušta da oni koji se uspiju probiti preko granice zatraže azil, ali se u skladu s nedavnim izmjenama zakona o međunarodnoj zaštiti proces odvija ubrzano, a status azilanta dobiva se pod težim uvjetima nego prije.

Komentiraj

FOTO:EPA/SIMELA PANTZARTZI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.