U zadnjih je devet dana otkako je na Sloveniju skrenuo drugi izbjeglički val, nakon potpunog zatvaranja mađarske južne granice, u tu zemlju ušlo više od 60.000 izbjeglica, a ulazak preko zelene granice s Hrvatskom nastavio se i u noći na nedjelju i tijekom jutarnjih sati.

Slovenska policija objavila je da je u proteklih 9 dana do ponoći sa subote na nedjelju u državu ušlo  62.235 izbjeglica, a da ih je od utorka do danas Austrija prihvatila 37.655.
Najveći je priljev migranata preko graničnog prijelaza Harmica/Rigonce, gdje je granicu po podacima policijske uprave Novo Mesto ovog jutra u tri maha prešlo oko 4.400 migranata koji se smještaju u prenapučene centre uz granicu, registriraju i postupno upućuju u Jesenice, Gornju Radgonu i Šentilj.

Tijekom jučerašnjeg dana u Sloveniju je po podacima policije ušlo više od 8.000 migranata preko zelene granice s Hrvatskom koja je ujedno i vanjska granica Schengenskog područja, ističu slovenske vlasti.
Najkritičnije prilike su zbog velikog priljeva migranata u Brežicama, gdje su proteklih dana dolazili najviši slovenski dužnosnici i upozoravali na ozbiljnost situacije.

U nedjelju je izbjeglički kamp u Brežicama posjetila ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, te istakla da je zdravstveno stanje izbjegličke populaciije pod nadzorom iako su mnogi migranti vrlo iscrpljeni, a mnogi i dehidrirani.

Najavila je kako će radi higijenskih prilika uskoro biti na tom području organizirana epidemiološka dežurna služba, te je zahvalila aktivistima i djelatnicima međunarodnih humanitarnih i zdravstvenih udruga na pomoći koju u radu s izbjeglicama daju Sloveniji.

Komentiraj

FOTO:foto HINA/ Damir SENÈAR /ds
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.