Mostovo apostofiranje provjeda odgajateljica u zagrebačkim vrtićima i njihovih zahtjeva isprovociralo je u petak zastupnika Milivoja Špiku (BUZ/HSLS) koji je poručio da je “frapiran” takvim istupima, da oni zapravo samo služe kako bi se nekoga denunciralo, tim više što Zagreb godišnje za predškolski odgoj izdvaja 800 milijuna kuna, oko 13 posto proračuna.

Mostov zastupnik Marko Sladoljev istaknuo je, naime da su odgajateljice u vrtićima svojim prosvjedom pokazale da ih se ne može ignorirati, da su problemi s kojima se susreću dosegnuli vrhunac.
One ne traže veću plaću za sebe, nego bolje uvjete rada za djecu, rekao je Sladoljev nakon stanke, pobrojivši pet zahtjeva koje su “tete” iznijele i na prosvjedu “Daj 5 za DPS (Državni pedagoški standard)”.

Sladoljev: u gradskim vrtićima više djece od standarda

U Zagrebu je trenutno 10 tisuća djece više u gradskim vrtićima od propisanog državnog standarda, u grupi petogodišnjaka, gdje ih može biti najviše 20, ima ih oko 30, naveo je Sladoljev.
Sve se, kaže, događa u gradu koju financira nogometne klubove, koji su kao udruga građana,u gradu koji kupuje skupe automobile, radi fontane…
“To su iracionalne odluke koje štete našoj demografskoj politici, jer ako se ovako nastavi neće se imati tko diviti fontanama”, poručio je Sladoljev.
Zastupnik Špika je uzvratio da je frapiran takvim istupima pojedinaca u Saboru “(…) pričamo o nekom lokalnom problemčiću, i onda, kako bismo nekoga denuncirali, spominjeno automobile, fontane i sl.”

Špika: u vrtićima je slobodno oko tisuću mjesta

BUZ-ov zastupnik također kaže da Zagreb ima oko tisuću slobodnih mjesta u dječjim vrtićima, da odgajateljice imaju 30 posto veće plaće nego učitelji u osnovnim školama, da Zagreb godišnje za predškolski odgoj izdvaja preko 800 milijna kuna, oko 13 posto proračuna.
“Ne možete izaći i pričati o DPS-u samo da bi se nekome dodvorili”, uzvratio je Mostovu zastupniku.
Suglasan je da reba raditi na poboljšanju DPS u svakom djelu Hratske, ali ističe da se Zagreb ne može uspoređivati s drugim jedinicama, jer je u njemu nezapsolenost manja, plaće više, socijalni standard znatno kvalitetniji od ostatka Hrvatske.
Gordan Maras (SDP) rekao je kako ga čudi da zastupnik iz Mosta potiče tu temu s obzirom da je Mostov koalicijski partner Klub 365 BM na vlasti u Zagrebu i da ne komuniciraju u okviru svoje koalicije na državnoj razini.

Maras: tete nemaju veće plaće od učitelja

“Doduše, gotovo u pravilu nema ni jednog zastupnika tog kluba u sabornici, oni se ne javljaju i ne odgovaraju na ovakve stvari, ali činjenica je da tete u Zagrebu i 10 000 djece više u vrtićima su problem nacionalne razine i neprimjena DPS je problem nacionalne razine”, kaže Maras.
Poručuje da se ne slaže s Špikom koji,  kako kaže, “verojatno podržava Bandića u Zagrebu” da se o tome ne treba govoriti u Saboru.
Maras tvrdi i da “tete” u Zagrebu nemaju veće plaće od učitelja u osnovnim školama. Te plaće su do 6.000 kuna, spremačice imaju 3.000 kuna i to nisu plaće s kojima bi se netko hvalio da su velike.
“Naše tete se ne bune radi sebe, nego radi djece, jer ih je previše u grupama, nema plana razvoja mreže vrtića, nemaju riješeno financiranje pomoćne opreme i igračaka ni razrađen plan kako da rade u vrtićima”, rekao je Maras.

Komentiraj