Suđenje ukrajinskoj vojnoj pilotkinji Nadji Savčenko počelo je u četvrtak na jugu Rusije, blizu granice sa separatističkim istokom Ukrajine gdje su ljetos ubijena dvojica ruska novinara za čije je ubojstvo optužena.

Rasprava je počela u 11.00 sati po mjesnom vremenu (10.00 sati po srednjoeuropskome) u nazočnosti optužene, rekla je glasnogovornica suda Tatjana Dijeva.

Ovo novo suđenje ukrajinskom državljaninu, pošto je prošlog tjedna počelo suđenje redatelju Olegu Sencovu za “terorizam”, dodatno će pogoršati ionako loše odnose Kijeva i Moskve dok traje oružani sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Nadja Savčenko (34) koja je prvo bila optužena za “umiješanost” u ubojstvo dvojice ruskih novinara, na koncu je optužena kao “jedan od počinitelja ubojstva s predumišljajem” zbog toga što je pomogla u navođenju paljbe ukrajinskih snaga.

 

  • Pilotkinja helikoptera kojoj prijeti do 25 godina zatvora, odbija sve optužbe.

 

“Ovo neće biti suđenje, nego propagandna predstava, po običaju”, rekao je za AFP jedan od njezinih odvjetnika Mark Fejgin koji je zatražio premještaj postupka u Moskvu.

“Obranu ćemo temeljiti na tome da je presuda već izrečena i da je ona najteža moguća”, rekao je njezin odvjetnik Ilja Novikov, nazvavši suđenje “političkim slučajem za Rusiju”.

Savčenko je među prvim Ukrajinkama koje su prošle obuku za pilota. Godine 2005. bila je poslana u Irak, gdje je služila u ukrajinskim snagama u okviru međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.

Savčenko je uoči suđenja premještena iz moskovskog zatvora u Novočerkask, bivšu prijestolnicu donskih kozaka, poznatu po krvavu gušenju radničkog ustanka 1962. u vrijeme sovjetske vlasti.

Suđenje počinje dok na jugu Rusije traje sudski postupak ukrajinskom redatelju Olegu Sencovu za “terorizam”, za što može dobiti do 20 godina zatvora.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.