Balet “Sex” koreografa i redatelja Balazsa Baranyaija premijerno je izveden u petak u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Prema zamisli autora, ovaj balet istražuje seks kao jednu od vodećih pokretačkih sila od postanka čovječanstva, potom razna gledišta seksualnosti, ali i sam pojam spolova, odnosno onoga što oni predstavljaju danas, prema višeznačnosti izraza ‘sex’ na engleskom jeziku.

Baranyai u najavi predstave na upite je li predstava provokativna odgovorio protupitanjem: “Pitanje je što je uopće provokativno – jednom čovjeku nešto može biti provokativno, drugome je to još više provokativno, a trećem nije uopće”.

  • Balet je pun promjena, a taj pristup slijedi i glazba, po izboru Baranya, u rasponu od klasike do najsuvremenije glazbe.

U baletu su nastupili Marta Kanazir, Joseph Cane, Andrei Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Balint Raucher, Svebor Zgurić i još desetak plesača. Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova, kostimografkinja Sandra Dekanić, a scenografiju je, kao svoje prvo djelo tog tipa, postavila Aleksandra Ana Buković.

Balazs Baranyai je obnašatelj dužnosti ravnatelja riječkoga Baleta. Rođen je 1981. u Mađarskoj, a 2002. godine je završio Hungarian National Ballet Academy. Karijeru baletnog plesača je počeo u Italiji a nastavlja u Francuskoj, u Lyonu i Marseilleu. Ostvario je 10 koreografija, a nastupao u više od 50 različitih predstava kao plesač.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.