Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je i čelnik vladajućeg Saveza nezavisnih sodijaldemokrata (SNSD) nazvao je izdajnicima čelnike oporbe koji su najavili prosvjede protiv vlasti u svibnju, a oni su mu odgovorili da on na taj način pokušava prikriti kriminal i potaknuti unutarsrpske sukobe.

Dodikov SNSD predvodi koalicijsku vlast u Republici Srpskoj, dok stranke okupljene oko SDS-a predstavljaju dio vlasti na državnoj razini a između njih su stalni sukobi i međusobna optuživanja. Oporba u Republici Srpskoj najavila je za svibanj održavanje prosvjeda zbog niza afera i loše situacije u tome entitetu, a Dodik je zaprijetio odgovorom oporbi.

“Tog istog dana, u isto vrijeme mi ćemo organizirati prosvjede, jer imamo razloga reći da su oni svojom izdajničkom politikom na razini Bosne i Hercegovine doveli Republici Srpskoj u ovu situaciju, u kojoj jeste”, rekao je Dodik kako ga u nedjelju citiraju mediji u BiH. Pri tome je naveo da će oporbi poručiti da su ‘izdajnici i da nisu dobro došli u Republiku Srpsku”.

Ministar vanjskih poslova BiH i visoki dužnosnik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak odgovorio je Dodiku da ne može strankama okupljenim u Savez za promjene kojega predvodi SDS odrediti jesu li dobrodošli u Republiku Srpsku.

“Odlučuje narod, a meni se čini da će narod uskoro nekom drugom poručiti da nije dobrodošao u Republiku Srpsku”, rekao je Crnadak.

Iz Saveza za promjene priopćili su pak da Dodik zlorabi funkciju predsjednika Republike Srpske te da umjesto jedinstva šalje poruku kako je ‘spreman i na srpsko-srpske sukobe’.

Iz oporbe su najavili i da će bez obzira na prijetnje, zastrašivanja i najave otvaranja sukoba vrlo brzo odgovarati pred licem pravde za brojne kriminalne afere u ovome entitetu.

Komentiraj

FOTO:Dejan Moconja/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.