U sklopu Pulskog filmskog festivala u ponedjeljak je u Puli predstavljena Istarska filmska komisija, osnovana u lipnju zbog promocije Istarske županije kao zanimljive filmske destinacije, pomicanja nematerijalne i materijalne kulturne baštine u Istri, te prezentacije okoliša i turizma.

Ravnateljica Istarske kulturne agencije, u sklopu koje djeluje filmska komisija, Aleksandra Vinkerlić, izjavila je na konferenciji za novinare da filmske komisije u svijetu pružaju niz usluga, uključujući i logističku pomoć filmskim produkcijama.

Najavila je kako će Istarska komisija pronalaziti filmske lokacije, komunicirati s tijelima javne vlasti, ishoditi odobrenja za, primjerice, najam javnih površina i zatvaranje ceste, individualno se posvetivši svakom klijentu, uzimajući u obzir različite zahtjeve, složenost i specifičnost potreba audiovizualnih produkcija.

 

  • Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što se u Istri pokrenula komisija takve vrste, ustvrdivši kako je to potrebno i da se od jeseni očekuju konkretniji koraci.

 

Rad prve filmske komisije u Hrvatskoj te primjere dobre prakse predstavila je Vedrana Kevrić, ravnateljica Ustanove INOVAcija – za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije, pri kojoj djeluje Zadarski filmski ured, rekla je da filmske komisije uvelike ubrzavaju proces i djelovanje filmskih ekipa.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar predstavio je rad Centra kroz usluge podrške razvoju audiovizualnih djela.

“To je nešto posebno, kreativno, Istra je neizostavna lokacija, prekrasna, i treba učiniti da se vrednuju njezina bogatstva, i u smislu snimanja filmova, zbog toga je važan rad ove novooformljene komisije”, zaključio je Hribar govoreći o značaju istarske filmske komisije.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.