Slovenski premijer Miro Cerar sastat će se u petak s mađarskim premiijerom Viktorom Orbanom, potvrdio je u četvrtak kabinet predsjednika slovenske vlade u priopćenju za javnost.

Do susreta dvaju premijera doći će u Lendavi, na području slovenskog Prekmurja  gdje živi brojna mađarska zajednica. Formalni povod susreta je proslava 40. obljetnice djelovanja mađarske manjinske organizacije, kojoj će nazočiti oba premijera te tom prigodom održati govore.

Nakon završetka svečanosti Cerar i Orban zadržat će se na “radnoj večeri”, potvrđeno je u priopćenju za javnost iz Cerarova kabineta.

Vjeruje se da će dvojica premijera razgovarati i o problemu migrantsko-izbjegličkog vala koji je ove jeseni zahvatio Europu,  procjenjuju slovenski mediji.

Nakon što je Mađarska na granicama sa Srbijom i Hrvatskom postavila ogradu, izbjeglički val prelio se i na Sloveniju, kroz koju je u tri tjedna prošlo 150.000 migranata.

To izaziva oštre političke polemike između Cerarove vlade, koja ustrajno tvrdi da je “protiv zidova u Europi”, i konzervativne oporbe, koja zahtijeva zaustavljanje migrantskog vala pred slovenskom granicom i usklađivanje mjera zaštite schengenske granice s Mađarskom i Austrijom.

  • Odgovarajući u četvrtak na optužbe oporbe da strašno kasni s mjerama zaštite južne granice kroz koju dopušta velike “ilegalne migracije”, čime riskira ostanak Slovenije izvan schengenskog prostora bez granica, Cerar je rekao da je spreman zaštititi slovenske interese te poduzeti oštrije restriktivne mjere na granici s Hrvatskom ako to bude potrebno, ne isključivši niti postavljanje ograde, ali  tek kad to bude politički oportuno i kad za to dođe vrijeme.

Cerar je u nastupu pred zastupnicima kazao kako ima još vremena da migrantski problem, koji se tiče ne samo Europe nego i svijeta, bude riješen, da za Sloveniju za sada nema sigurnosne opasnosti i da vlada sve drži pod kontrolom, iako uz velike napore.

“Moramo biti realisti, te djelovati promišljeno, u dogovoru s Europskom unijom i uvažavajući prilike u državama na balkanskoj izbjegličkoj ruti”, kazao je Cerar, dodajući da bi prerano uvođenje mjera na granici ili njeno zatvaranje za migrante Sloveniji moglo više štetiti nego koristiti.

Vodeći slovenski mediji u srijedu su objavili neslužbene informacije da je Slovenija već nabavila veće količine ograde za postavljanje na svojoj schengenskoj granici te da je dio kupljen od Mađarske, što Cerarova vlada nije zanijekala.

Komentiraj

FOTO:EPA/SZILARD KOSZTICSAK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.