U sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a raspravljalo se o završetku rada Komisije sastavljen od hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, čija je zadaća bila razmotriti djelovanje kardinala Stepinca. Zajednički zaključak nije donesen, a stručnjaci i dalje imaju različita stajališta. Postupak kanonizacije sada je isključivo u ovlasti pape Franje.

U ‘Otvorenom’ su sudjelovali mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i nećak kardinala Stepinca, predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu dr. sc. Anto Gavrić, , povjesničar dr. sc. Hrvoje Klasić autorica filma “Kardinal i njegova Crkva” Višnja Starešina i novinar Večernjeg lista Darko Pavičić. Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, unatoč pozivu da sudjeluje u emisiji, nije poslala svojeg predstavnika.

Klasić je rekao da ne želi polemizirati o vjerskim osjećajima, no smeta ga što se povjesničarima kada izučavaju o bilo kojoj javnoj osobi u povijesti unaprijed nameće što smiju, a što ne smiju istraživati. “Činjenica da je Papa odlučio osnovati tu komisiju dokazuje da i on očito ima nekog razloga da ne kaže: baš me briga za komisiju neka bude svet. Očito je i on smatrao da o nekim stvarima treba popričati. Nema tog dokumenta koji će govoriti istinu. Svaki dokument je podložan interpretaciji i Sveto pismo, a kamoli ne dokumenti komunistički, ustaški ovi ili oni”, rekao je dodajući da moramo biti spremni na različite interpretcije.

“Ja sam jako žalosna kad slušam profesora Klasića i koji predaje studentima da svaku rečenicu započinje sa što trebao više”, kazala je Starešina, što je izazvalo burnu reakciju Klasića. Starešina je za Stepinca relka da je u najmanju ruku bio fascinantna osoba. “Kad proučavate i gledate što je on učinio i činio u autoritarnim i dva totalitarna režima to je zaista fascinantno što se tiče obrane moralnih načela, obrana načela crkve, ljudskih načela. To je način na kojima ga vrednuje zapadni slobodni svijet”, kazala je.

“On je bio čovjek koji je pokazivao svetost u svojim najbližim kontaktima”, kazao je Mrzljak, inače Stepinčev nećak. O Komisiji je rekao da je od nje očekivao dijalog koji se i dogodio. “reba izlaziti s dijalogom i dokumentima s jedne i s druge strane što je bilo i to jedini drugima reći. To je uostalom i bit svakog dijaloga. Mi smo često puta slušali koliko je tu bilo mitologije kada se govorilo Stepinac ovo Stepinac ono, a na kraju od toga nije bilo ništa. Ja vjerujem da je to jedan dobar početak da pokažemo da je potrebno razgovarati jer to je važno. To je želio i papa Franjo jer živjeti nam je zajedno”, poručio je.

Milorad Pupovac na to je rekao da je Srpsko narodno vijeće od početka podržavalo rad Komisije. “Najbitnije je da je taj dijalog uglavnom tekao u dobroj atmosferi unatoč neslaganjima u određenim stvarima. Najvažnije je da se taj dijalog nastavi i posebno je važno da smijem reći kao Srbin iz Hrvatske, kao pravoslavni Srbin da nitko nema osjećaj povrijeđenosti.. Moramo se paziti tog iskustva ekstrema”, rekao je.

Gavrić je naveo da je dobro što su dvije crkve razgovarale o ovoj temi. “Teško je očekivati u jednom periodu od godinu dana da će se naći novi dokumenti koji se nisu vidjeli u zadnjih 40-50 godina tako da je teško zaustaviti službenu kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca”, kazao je dodajući da ne sumnja da će Papa Stepinca proglasiti svetim.

Novinar Večernjeg lista Darko Pavičić smatra da Srbija nikada neće priznati Stepinca kao sveca, ali dodaje da je ovaj dijalog ohrabrujući za ostale dijaloge.

Odluku o tome hoće li se kardinala Stepinca naposljetku proglasiti svetim može donijeti samo Papa, a on će to, prema mišljenju njegova nećaka, učiniti već iduće godine na 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije.

Komentiraj