Situaciju u Agrokoru u sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a komentirali su aborski zastupnik SDP-a Gordan Maras, bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza, bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, konzultantica za poljoprivredu Zvjezdana Blažić i predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Svi su s gosti složili kako Agrokor mora ostati u rukama hrvatskih investitora. “Hrvatska mora sjesti za stol i onemogući da netko izvana zagospodari Agrokorom i da potom sve rasproda”, rekao je Maras dodajući da vjeruje da već ima zainteresiranih straniih investitora.

Fižulić je objasnio kako je došlo do problema u Agrokoru. “Problemi evidentno nastaju u 11 i 12 mjesecu prošle godine kada je Agrokor dio obveza vezao uz PIK kredit u Nizozemskoj. Nakon toga mu je Moodys snizio rejting. To je kredit koji uzimate na način da ne morate plaćati kamatu. Uzeo ga je Adria Holding koji je u vlasništvu Ivice Todorića. Krovna kompanija Agrokora. On je založio sve svoje dionice koje ima kao kolateral da bi mogao dobiti taj kredit. On je tada bio velik 485 milijuna eura. Prema Standard&Poorsu trenutno vrijedi 535 miljuna eura. S njim se trguje sa svega 23-24 posto vrijednosti same nominale. Kamata je bila 10,6% godišnje. Znači problem tog PIK kredita je da on do Moodysove reakcije u siječnju nije bio vezan uz Agrokorove obveze niti su ga rejting agencije kao takvog tretirale. Nakon toga se raspada novi potencijalni dogovor oko banaka i Agrokora i 18. siječnja dolazi do pada drugih obveznica Agrokora. One koje dospijevaju 2019. i 2020. One se danas trže za dvije trećine nominalne vrijednosti. To su ta dva problema koji trebaju biti alarm za sve ostale. To znači da je trenutno diskont na Agrokorov dug od 250 do 260 milijuna eura. To znači ideja da će u cijelom tom preslagivanju: vlasničkom, financijskom, poslovnom svi sebe naplatiti je pomalo naivna. Onda se ne bi na službenim tržištima obveznice tugovale uz toliki diskont”, rekao je.

Fižulić smatra da Vlada treba oogućiti Agrokoru i svim drugima da u okviru Zakona riješe svoje probleme sa likvidnošću i prezaduženjem.

Novosel je rekao da, prema dostupnim informacijama iz Uprave Agrokora, tvrtka nema dugovanja prema radnicima, ne samo prema plaći, već i prema doprinosima dodajući da Sindikat ima kolektivni ugovor na svim razinama Agrokora. Taj kolektivni ugovor im je garancija u slučaju eventualnih promjena u vlasničkim strukturama. Poručio je da je Sberbanka puno manji vjerovnik od Podravke i Kraša.

Munjiza kaže kako dobavljači Agrokora, uz Vladu, imaju ključnu ulogu. “Bilo koji dobavljač da prestane snabdjevati Agrokor time šteti i sebi. Mene već novinari iz Slovenije zovu da je netko prestao snabdjevati. Počeo je taj pritisak”, rekao je. Smatra da Vlada ne bi trebala intervenirati financijski, ali uvjeren je da postoje drugi alati. “Postoji jako puno modela. Nama je to šok, a to je najnormalnija stvar u kapitalizmu. Vlada i svi drugi trebaju proučiti što se tu dešava”, poručuje.

Komentiraj