12. festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije “Liburnicon” otvoren je u Opatiji u petak, trajat će do nedjelje, 20. kolovoza u Osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova, a tema ovogodišnjeg festivala je “svijet barbara” te će se provlačiti kroz predavanja, projekcije, performanse, radionice, izložbe i društvene igre, koje čine program.

Najvažniji gost 12. Liburnicona je američki književnik Alexander Freed, poznat po romanima temeljenim na serijalu “Ratovi zvijezda”. Autor je desetaka drugih romana i publikacija iz svijeta znanstvene fantastike, a sudjelovao je u stvaranju nekih od najpopularnijih video-igara. U Opatiji će govoriti o odnosu književnog djela i filma iz serijala “Ratovi zvijezda”, o tome što je prepoznatljiva “Star wars” priča i procesu nastanka djela iz serijala.

Tomislav Miletić održat će predavanje “Trebamo li se bojati techno-barbara?” u kojem će nastojati otkriti i utvrditi najvjerojatniji razvojni put od životnih oblika na bazi ugljika do planetarnih civilizacija naše galaksije, kao i najvjerojatnije putanje razvoja takvih naprednih civilizacija, posebice u odnosu na njihov postbiološki status. Jasmin Poljak i Josip Naglić pokušat će definirati pojam barbarizma, od izvornog, starogrčkog poimanja do suvremenog, uglavnom zapadnjačkog. Fizičar Davor Horvatić razmotrit će povijest i nastanak teorije struna, njenu nužnost, te koje su preostale opcije da se dokaže i teorijski.

Stručnjak za informatičku sigurnost Lucijan Carić održat će predavanje o ‘zero-day informatičkim ranjivostima’, najvećoj sigurnosnoj prijetnji današnjice, fizičar Davor Jadrijević približit će tehnologiju ‘fluxgate’, a dugogodišnji gost Liburnicona astronom Korado Korlević iznijet će razmatranja o potrebi stvaranja novih barbara, koji trebaju iznijeti “razaranje i obnovu” ove civilizacije, a pronalazi ih u suvremenim tehnološkim barbarima: ”geekovima’, ‘nerdovima’ i sličnim.

U programu je još niz zanimljivih predavanja i razgovora. Tu su i brojni kvizovi, igranje strateških igara i nezaobilazno natjecanje u kostimiranju, odnosno cosplay.

Udruga Kulturni front, organizator festivala, u programu obećava ravnotežu između zabavnih i relaksirajućih te ozbiljnijih i zahtjevnijih sadržaja.

Prvi Liburnicon održan je 2006. pod imenom Abbacon i tada je to bilo okupljanje tek nekoliko desetaka zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantastiku sa šireg prostora grada Opatije. Danas na festival stiže više od 1000 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Komentiraj