Jedan Alžirac je uhićen u subotu u izbjegličkom centru na zapadu Njemačke pošto je početkom prošlog tjedna pred migrantima rekao da će se u Parizu dogoditi atentati, priopćilo je u ponedjeljak tamošnje državno odvjetništvo.

“U nedjelju ili u ponedjeljak prošlog tjedna rekao je drugim izbjeglicama da će za četiri dana u Parizu eksplodirati jedna ili više bomba”, rekao je za AFP glasnogovornik državnog odvjetništva u Arsnbergu, Werner Wolff.

Državni odvjetnik provjerava je li taj tridesetdevetogodišnjak odgovoran za “neprijavljivanje kaznenog djela” i je li doista imao informacije o napadima ili je samo htio “privući pozornost”, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije Ralf Jaeger je rekao kako u ovom trenutku nema dokaza da su napadači u PArizu imali vezu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

“Isto tako nema čvrstih dokaza da su planirani napadi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji ili u Saveznoj Republici Njemačkoj”, rekao je dodavši kako je stanje ipak “vrlo ozbiljno”.

Vlasti nadziru neke islamiste salafiste i njemačke džihadiste koji su bili u Siriji i Iraku, rekao je Jaeger.

“Poznato je njih pedeset koji su se vratili”, dodao je.

U petak navečer u usklađenim samoubilačkim napadima i pucnjavi u Parizu ubijeno je 129 ljudi.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIAN STRATENSCHULTE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.