Različita stajališta o imigraciji bila su uzrok neuspjeha teških osmotjednih pregovora o sastavljanju koalicijske vlade u Nizozemskoj, rekao je u ponedjeljak glavni pregovarač.

“Sve smo pokušali kako bismo ublažili razlike i one su se smanjile … ali ipak nismo uspjeli”, rekla je novinarima Edith Schippers, politička čelnica koja nadgleda pregovore.

U pregovorima sudjeluju Liberalna stranka (VVD) premijera na odlasku Marka Ruttea, koji je na parlamentarnim izborima 15. ožujka osvojio 33 zastupnička mjesta, te još tri stranke, kršćanski demokrati CDA-e (19 zastupnika), naprednjaci D66 (također 19 zastupnika) i zeleni. Kako bi vladajući u parlamentu sa 155 zastupničkih mjesta imali većinu, u pregovore su se na ljevici uključili zeleni GroenLinksa, kojega je čelnik Jesse Klaver u ožujku uspio povećati broj zastupnika sa 4 na 14 i za kojega analitičari sumnjaju da je sklon nagodbi.

Edith Schippers, ministrica zdravstva na odlasku i glavni pregovarač zadužen za uspješan završetak pregovora, izrazila je žaljenje zbog neuspjeha: “Zajednički smo zaključili da to ne bi išlo”.

Pitanje useljeništva bilo je glavna zapreka, uz razlike vezane uz klimatske primjene i razinu prihoda.

Čelnik krajnje desnice Geert Wilders, čija antiislamska Stranka za slobodu (PVV) je bila druga pojedinačno najjača stranka na izborima, izrazio je na Twitteru zadovoljstvo zbog neuspjeha pregovora i rekao da je njegova stranka “na raspolaganju”. Premijer Rutte i njegova stranka, kao i druge stranke na političkoj sceni, odbijaju suradnju s krajnjom desnicom.

Koalicijske vlade su uobičajene u Nizozemskoj. Godine 2012. Rutteu su trebala 54 dana za sastavljanje vlade. Rekord je srušen 1977. kada su pregovori trajali 208 dana.

Komentiraj