Bombaši samoubojice napali su nekoliko zgrada u Kirkuku, gradu na sjeveru Iraka pod nadzorom kurdskih snaga, a drugi napadači usmrtili su najmanje 16 osoba u napadu na elektranu u istoimenoj pokrajini.

Za napade neposredno nitko nije preuzeo odgovornost ali taj tip napada u Iraku općenito izvode džihadisti Islamske države protiv kojih su iračke i kurdske snage sigurnosti pokrenule ovog tjedna veliku ofenzivu kako bi ih istjerali iz njihova uporišta u Mosulu.

Do napada na elektranu u gradnji, koji su izvela tri muškarca samoubojica, došlo je u 6 sati po lokalnom vremenu u Dibisu, gradu 40 kilometara sjeverozapadno od Kirkuka, po načelniku tog lokaliteta.

Ubijeno je 12 iračkih zaposlenika i četiri iranska tehničara, kazao je Abdulah Nuredin al-Salehi. Elektranu gradi iranska tvrtka.

Policijski dužnosnik potvrdio je te podatke.

U Kirkuku i okolici nalaze se bogata naftna nalazišta. Grad su 2014. preuzele kurdske snage nakon što su pripadnici iračke vojske napustili to područje bježeći pred napredovanjem Islamske države na sjeveru Iraka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.