Čelnici zemalja članica Europske unije i Turske okupit će se u nedjelju na summitu kako bi razgovarali o usporavanju izbjegličkog vala, objavio je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Sazvao sam summit EU-Turska u nedjelju, 29. studenoga u 16 sati”, objavio je Tusk na svom twitter računu nakon telefonskog razgovora s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i napisao da je cilj razgovora dati novu dinamiku odnosima EU i Turske.

Čelnici EU-a pokušat će na tom summitu privoljeti turskog predsjednika na tješnju suradnju kako bi pomogao usporiti priljev sirijskihizbjeglica koji najvećim dijelom kreću iz Turske preko grčkih otoka i dalje prema sjeveru Europe.

EU i Turska prošli su mjesec postigli dogovor o zajedničkom akcijskom planu za suočavanje s izbjegličkom krizom. Taj plan predviđa financijsku pomoć Turskoj, koja bi zauzvrat zaustavila migrantski val.

Turska za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica traži 3 milijarde eura.

 

  • Izložen najvećem priljevu izbjeglica i migranata od Drugog svjetskog rata, koji je doveo u pitanje i schengenski sporazum, jedno od najvećih postignuća europskih integracija.

 

EU već gotovo dva mjeseca poziva Ankaru da pomogne i da zadrži te ljude na svome teritoriju.

Turska navodi da je zadnjih godina primila 2,5 milijuna Iračana i Sirijaca.

U zamjenu za pomoć u izbjegličkoj krizi Bruxelles nudi i tješnje veze s Turskom koja godinama pregovara o članstvu u EU, što kritičari nazivaju “prljavim sporazumom” te izražavaju zabrinutost zbog autoritarne vladavine turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i zbog kršenja ljudskih prava.

Očekuje se da će svih 28 čelnika EU sudjelovati na pregovorima, što nije uobičajeno jer na sastancima s trećim zemljama EU zastupaju Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Ankara je zatražila napredak u pregovorima o članstvu u EU i jednostavniji vizni režim za svoje državljane.

Turska je prvi put aplicirala za članstvo u EU 1987., no napredovanje ide otežano zbog protivljenja Francuske i Njemačke i zbog napetosti na Cipru.

Komentiraj