Tri dana nakon napada u Bruxellesu u petak su vlasti zemalja stradalih potvrdile da su poginuli državljani osam zemalja, među kojima su Nizozemci, jedan Kinez i jedan Francuz.

Prema nizozemskom ministarstvu vanjskih poslova tri identificirane nizozemske žrtve su brat i sestra koji žive u Sjedinjenim Državama i jedna žena iz Deventera u središtu Nizozemske.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je u petak potvrdilo da je poginuo jedan informatičar koji je živio u Belgiji i koji se nakon napada smatrao nestalim.

U Parizu je Quai d’Orsay objavio da je u napadima ubijen jedan francuski državljanin.

I jedan Kinez je među poginulima u tim napadima, potvrdilo je kinesko veleposlanstvo u Belgiji, bez dodatnih pojedinosti.

Američki državni tajnik John Kerry i belgijski premijer Charles Michel su potvrdili da među stradalima ima Amerikanaca, ali nisu precizirali njihov broj.

Ti u petak objavljeni podaci o stradalima se nadovezuju na već do sada identificirane, a to su jedna Peruanka stradala u zračnoj luci, jedna Marokanka na stanici metroa i dvojica Belgijanaca.

Glasnogovornik policije Michael Jonniaux je upozorio u četvrtak da će identifikacija potrajati jer ne postoji popis osoba koje su bile u metrou, kao što postoje popisi putnika zračnog prometa.

Tridesetak stručnjaka za identifikaciju tijela rade u teškim okolnostima jer su eksplozije bile izrazito snažne i ljudski ostaci su raspršeni.

Radi se o pripadnicima velikog broja država pa je tim teže prikupiti podatke.

Kao i nakon napada u Parizu u studenom, na društvenim mrežama Twitter i Facebook su upućeni brojni pozivi svjedocima gdje je otvorena stranica “Potraga Bruxelles”.

Belgijska vlada je otvorila hitni broj 1771 radi prikupljanja podataka o toj katastrofi.

Komentiraj