Rusija će s 13 zrakoplovnih kompanija vratiti ruske turiste kući iz Egipta, rekla je ruska dužnosnica.

“Tih 13 kompanija vratit će turiste u različite gradove, ali 60 do 70 posto putnika vratit će se u Moskvu”, rekla je predstavnica ruskog Turističkog saveza Irina Tjurina.

U Egiptu se po službenim podacima nalazi oko 79.000 Rusa, većinom u Hurgadi i Šarm-el-Šeiku.

U vraćanju turista pomoći će egipatska vojska, rekao je u subotu zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič.

Rusija je suspendirala letove za Egipat nakon nedavnog pada ruskog putničkog zrakoplova na Sinaju, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Zapadne obavještajne službe sumnjaju da su militanti povezani s Islamskom državom u zrakoplov podmetnuli bombu u znak osvete za ruske napade na militante u Siriji.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri rekao je u subotu da Kairo ne isključuje nijednu mogućnost i istaknuo da su zemlje koje sada govore o militantima trebale poslušati opetovane pozive Egipta za boljom koordinacijom u borbi protiv terorizma.

“Širenje terorizma, zbog čega već dugo pozivamo naše partnere da tome pristupe ozbiljnije, nije doprlo do svijesti mnogih strana koje su sada izložene i rade za interese svojih građana suočavajući se tom opasnošću”, rekao je.

Ministar je također izrazio nezadovoljstvo što Egipat nije službenim putem dobio obavještajne podatke o sumnjama u teroristički napad.

“Očekivali smo da će nam dostupni tehnički podaci biti dani umjesto što su objavljeni u medijima”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.