Zgrada nekadašnjeg telegrafskog centra u Moskvi, jedan od istaknutih spomenika konstruktivističke arhitekture od nedjelje više ne postoji jer su je vlasti odlučile srušiti  kako bi se na tom mjestu izgradili stanovi.

Unatoč nevjerici i prosvjedima građana mehanizacija je počela rušiti zdanje koje je 1929. konstruirao jedan od arhitekata avangarde Vasilij Martinovič.

Zgrada je jedan od najljepših primjera konstruktivizma u arhitekturi, pravca koji je nastao u Rusiji 1913. Konstruktivisti su bili zaneseni tehnikom i industrijalizacijom te su imali negativan odnos prema dekorativnosti i isticanju vrijednosti materijala.

Ruski konstruktivisti željeli su prekinuti s tradicionalnim oblicima u umjetnosti i arhitekturi, a po mnogim obilježjima konstruktivizam podsjeća na kubizam i futurizam. Smatran službenom umjetnošću nove sovjetske Rusije nakon revolucije 1917., pokret je marginaliziran početkom 20-ih godina.

Zgradu telegrafskog centra pročišćenih linija s velikim prozorima s puno malih okana potpuno bijele boje, ruske vlasti nikad nisu svrstale na popis kulturne baštine.

“Na konstruktivizam bismo trebali biti ponosni, a umjesto toga mi uništavamo jedan od najljepših primjera tog arhitektonskog smjera”, kaže sa žaljenjem Mihael, 23-godišnji arhitekt.

Građani su pokušali spriječiti planove rušenja, arhitekti su poslali otvoreno pismo gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjanjinu, velik broj ljudi angažirao se na društvenim mrežama, a stotine Moskovljana danima su prosvjedovali ispred zgrade predviđene za rušenje.

Nadzornik rušenja zgrade Alesander Maljinin nije zabrinut: “Svi dokumenti potrebni za rušenje legalno su dobiveni i ništa ne ukazuje na to da je ta zgrada nešto posebno.”

Na mjestu nekadašnjeg telegrafskog centra gradske su vlasti predvidjele izgradnju luksuzne stambene sedmerokatnice u stilu Art Nouveau.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.