Kanadska synth goth pop grupa Austra, nastala kao projekt kantautorice iz Toronta Katie Stelmanis, svojim izdanjima promovira ideju tolerantne i otvorene pop glazbe, kojom se nerijetko bavi i u videospotovima.

[quote_box_center]

  • Kanadska synth goth pop grupa Austra, nastala kao projekt kantautorice iz Toronta Katie Stelmanis
  • Svojim izdanjima promovira ideju tolerantne i otvorene pop glazbe, kojom se nerijetko bavi i u videospotovima
  • Mnogo je zanimljiviji opis njihovog opusa koji kao inspiraciju navodi skladatelje kao što su Puccini, Debussy, ali i Nine Inch Nails

[/quote_box_center]

Međutim, mnogo je zanimljiviji opis njihovog opusa koji kao inspiraciju navodi skladatelje kao što su Puccini, Debussy, ali i Nine Inch Nails. Njezino scensko djelovanje započelo je još 2009. godine, da bi se vremenom projekt razvio u trio koji čine još Dorian Wolf i Maya Postepski. Klasično obrazovana sopranistica, Katie Stelmanis na debitantskom albumu ‘’Feel it Break’’ iz 2011. (koji su prestižni magazini Toronto Star i New York proglasili najboljim albumom 2011.) predstavlja zanimljiv spoj elektronske glazbe i tradicionalnog pjevanja koji će nastaviti istraživati i na sljedećim radovima, a koji će djelomično predstaviti i na svom nastupu u Zagrebu 17. lipnja. Bend trenutno priprema nove materijale, stoga će zagrebačka publika imati i ekskluzivnu priliku čuti još neobjavljene stvari izvedene u šesteročlanoj live postavi. Kažu da vole biti na turneji i svirati u različitim zemljama.

Njihov mračni synth izričaj privukao je usporedbe s izvođačicama kao što su Zola Jesus, Bat for Lashes i Kate Bush. Iza njih su dva studijska albuma (‘’Feel It Break’’ 2011. i ‘’Olympia’’ 2013.) te EP ‘’Habitat’, objavljen prošle godine na kojem su koketirali s berlinskom techno scenom.

Komentiraj

FOTO:Austra, Saša Zinaja
PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.