Papa Franjo vrlo je odlučno osudio u četvrtak u Nairobiju radikalizaciju mladih koji su “postali ekstremisti” kako bi izvodili neopravdane “barbarske napade” uime Boga, pozivajući muslimane, protestante i katolike da se zajedno odupru.

“Naše je zajedničko uvjerenje da je Bog kojem težimo služiti Bog mira! Njegovo sveto ime ne smije se nikada koristiti za opravdanje mržnje i nasilja”, ponovio je on.

U apostolskoj nuncijaturi u Nairobiju, Jorge Bergoglio obratio se drugog dana posjeta Africi predstavnicima anglikanske, luteranske, metodističke, pentakostne crkve kao i dostojanstvenicima islama i animizma.

“Znam koliko je u vama živa uspomena na barbarske napade u trgovačkom centru Westgate u Nairobiju, na sveučilištu Garissa i u Manderi”, rekao je on aludirajući na niz pogibeljnih napada koje su u Keniji izveli islamisti somalskog šebaba unazad dvije godine.

“Prečesto mladi postaju ekstremisti uime religije kako bi posijali neslogu i strah i uništili samo tkivo našeg društva”, kazao je on.

Upravo zbog toga “ekumenski i međureligijski dijalog nije luksuz, nije na volju, to je nešto što našem svijetu, ranjenom sukobima, stalno sve više treba”.

Papa Franjo doputovao je u srijedu u Nairobi, prvu postaju svoju prve afričke turneje tijekom koje će osim Kenije do ponedjeljka posjetiti i Ugandu i Srednjoafričku Republiku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.