Mir je ponovno uspostavljen u utorak ujutro u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana, dan nakon prekida vatre objavljena poslije četiri dana smrtonosnih sukoba među lojalističkim snagama i bivšim pobunjenicima.

 

Suprotno prethodnim danima, nije se čula pucnjava niti topnička paljba, nijedan tenk nije kružio ulicama te nije bio vidljiv nijedan borbeni helikopter iznad Jube.

“Stanje je mirno blizu zračne luke” gdje su u ponedjeljak izbili žestoki sukobi, rekao je jedan stanovnik Jube za AFP.

Od petka navečer do ponedjeljka Juba je bila poprište sukoba između lojalističkih snaga vjernih predsjedniku Salvi Kiiru, dok su bivši pobunjenici odgovarali na naredbe pomoćnika predsjednika Rieka Machara.

Zbog tog se nasilja strahovalo od nastavka sukoba u cijeloj zemlji koju od prosinca 2013. razara građanski rat u kojemu je poginulo više desetaka tisuća osoba a gotovo tri milijuna ih je raseljeno.

SAD je priopćio da se nasilje u Južnom Sudanu “mora zaustaviti”, a UN je pozvao na hitno nametanje embarga na oružje .

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.