Jako opasan radioaktivni materijal koji je nestao u Iraku pronađen je odbačen u blizini benzinske postaje u južnom gradu Zubairu, rekao je u nedjelju glasnogovornik iračkog ministarstva za okoliš Ameer Ali.

Istaknuo je da uređaj nije oštećen i da nema razloga za zabrinutost od mogućeg radioaktivnog zračenja.

Strahovalo se da bi ga Islamska država, kada bi ga pronašla, mogla iskoristiti kao oružje.

Reuters je prošli tjedan izvijestio da je taj materijal bio ukraden u studenom iz skladišta u vlasništvu američke naftne kompanije Weatherford u blizini Basre.

Nije jasno kako je završio u Zubairu, 15 kilometara jugozapadno od Basre.

“Nakon prve provjere mogu potvrditi da je uređaj 100 posto očuvan i da apsolutno nema razloga za zabrinutost zbog radijacije”, rekao je predstavnik mjesnih vlasti u Basri.

Uređaj, koji koristi gama zračenje za testiranje slabosti u materijalima koje se koristi za naftovode i plinovode u postupku koji se zove industrijska gama radiografija, u vlasništvu je tvrtke SGS Turkey iz Istanbula, po dužnosnicima.

Klasificiran je u drugu kategoriju radioaktivnih izvora po IAEA-i, što znači da, ako se njime ne postupa ispravno, može izazvati trajne ozljede osobama u njegovoj blizini te čak i smrt u slučaju dugotrajne izloženosti.

Komentiraj

FOTO:Screenshot/YouTube
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.