Udruga U ime obitelji poručila je u subotu Vladinom Uredu za udruge da ostaje pri zahtjevu da se ponište izbori za Savjet za razvoj civilnog društva te raspišu novi kako bi sve organizacije civilnoga društva bile obaviještene elektroničkim i pisanim poštanskim putem.

“Kako bi ispunili svoju svrhu (…), osigurali pluralizam mišljenja i veću participaciju organizacija civilnog društva (OCD) te time osigurali transparentnost i vjerodostojnost rezultata ostajemo pri zahtjevu poništenja izbora te raspisivanju novih kako bi sve OCD bile obaviještene elektroničkim i pisanim poštanskim putem”, poručila je Udruga Vladinu Uredu nakon što je odbacio njen zahtjev, poručivši joj kako je izbor za Savjet proveden u skladu s demokratskim standardima i propisanom procedurom.

“U ime obitelji” ranije je prozvala Vladin Ured da “s ciljem manipulacije izbora, ili zbog grubog propusta, nije informirao sve udruge o glasovanju za Savjet, što je rezultiralo odazivom od samo dva posto udruga te izborom kandidata lijevo-liberalnog svjetonazora”.

Taj i sve druge prigovore na regularnost postupka Ured je odbacio i poručio kako nigdje nije propisano koliki bi odaziv udruga trebao biti da bi izbor bio pravovaljan. Ističe kako su pravovremeno na svojim mrežnim stranicama objavili javni poziv za kandidiranje članova Savjeta i njihovih zamjenika za naredni mandat, a stav udruge “U ime obitelji” da bi svim organizacijama civilnog društva trebali posebno poštom poslati poziv smatraju neosnovanim.

“U 2016. godini, kada se i državna uprava okreće ka potpunoj digitalizaciji i komunikaciji putem e-pošte, (što je u poslovnoj komunikaciji već dugo standard), slanje pisama na adrese svih udruga (kojih je trenutno gotovo 53.000) predstavljalo bi nepotreban financijski trošak”, poručuju iz Ureda.

“U ime obitelji” ustrajava i na slanju pisane obavijesti poštanskim putem na adresu udruga koje su zadovoljile propisane zakonske kriterije. “Ukoliko ne raspolažete potrebnim ljudskim resursima za njezino ostvarenje, obavještavamo vas da u pošti imate mogućnost da vaše pisane obavijesti otisne osoblje pošte i dostavi na potrebnu adresu što onda ne zahtjeva dodatne ljudske resurse”, uputila je Udruga Vladin Ure za udruge.

Komentiraj

FOTO: Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.