Tijekom noći na subotu iz Hrvatske je u Sloveniju preko zelene granice ušlo oko 4200 migranata, objavila je jutros slovenska policija.

Najveći broj migranata ušao je na području mjesta Rigonce blizu graničnog prijelaza Harmica kamo su kasno u petak navečer dovezeni vlakom. Prema privremenim podacima slovenske policije to je ulazno mjesto za prijelaz greanice u tjedan dana otkako u Sloveniji traje izbjelgička kriza prešlo oko 13.000 migranata i izbjeglica, a u Sloveniju ih je ukupno ušlo gotovo 55.000.

Najveći dio njih nastavio je prema Austriji i Njemačkoj, ali točan njihov broj nije poznat.

 

  • Zbog poboljšanih meteoroloških prilika dolazak izbjeglica na slovensku granicu i prelazak preko nje nije dramatičan kao prethodnih dana, ali se na registraciju, ulazak u prihvatne kampove i smještaj u tranzitne centre prema Austriji i dalje dugo čega, zbog čega izbjeglice ponegdje na različite načine izražavaju nezadovoljstvo.

 

Iz Celja su u subotu ujutro priopćili da je njihov kamp za izbjeglice ispražnjen, ali je izbjeglica koji čekaju smještaj još dosta na području Dobove i Brežica.

Inače, zbog sigurnosnih razloga u Ljubljani je odgođena nogometna utakmica Olimpija-Maribor, derbi slovenskog prvenstva jer su svi policajci i redari koji su trebali osiguravati meč angažirani na nadzoru migrantskog toka, a u taj se proces sve više uključuje i slovenska vojska.

>> Slovenija: Na graničnom prijelazu Rigonce/Harmica nova skupina izbjeglica

Rano jutros u Austriju je iz Šentilja ušlo 2000 migranata, a Austrija i dalje prima one smještene u kampovima na sjeveru Slovenije.

Za ubrzavanje procesa prelazaka između slovenske i austrijske policije dogovoreno je otvaranje još jednog “ulaznog mjesta”, onoga u Jesenicama, odakle će izbjeglice odlaziti vlakom.

U Hrvatsku ušlo više od 234 tisuće migranata

U Hrvatsku je u subotu od ponoći do 9 sati ušlo 3.351 migrant, a od početka migrantske i izbjegličke krize, 16. rujna, u našu je državu ušlo ukupno 234.708 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1.300 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak migrantskog i izbjegličkog vala u Hrvatsku iz Srbije, naveo je MUP RH.

Policija slovenskoga grada Novo Mesto objavila je u subotu ujutro da prema mjestu Rigonce, nedaleko od graničnog prijelazu s Hrvatskom Harmica/Rigonce dolazi nova skupina migranata i izbjeglica koja prelazi zelenu granicu. Skupina je stigla vlakom oko 5 sati ujutro u kojem je, prema podatcima hrvatskih vlasti, bilo 1339 migranata.

Komentiraj