Zbog brzog rasta vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Voda je prodrla do Staroga grada Zrinskih uz granicu s BiH, no opasnosti za obiteljske kuće još nema.

Neposredne opasnosti od visokog vodostaja u Sisačko-moslavačkoj županiji još nema, ali su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti.

Osim postupnog rasta vodostaja Save, od danas su u porastu vodostaji Kupe i Une pa su u većini mjesta uz rijeke proglašene redovite mjere obrane od poplava.

U sisačkome Pokuplju na kritičnim mjestima nasipi se pojačavaju vrećama s pijeskom. Hrvatske vode prije su pojačale nasip u blizini Žažine i Satroga Pračna, ali kod Stare Drenčine to nije učinjeno jer se neki vlasnici nisu složili da se nasipi na njihovu zemljištu povise. Zbog toga je na 400 metara nasipa nužna nadogradnja zečjim nasipima. Kao i inače u sličnim prilikama, za promet je zatvorena lokalna cesta Žažina – Mala Gorica.

Sisački Stožer civilne zaštite obavijestio je stanovnike ugroženog područja da se pijesak i vreće mogu nabaviti preko Vatrogasne postrojbe grada Siska koja raspolaže i dovoljnim količinama pumpi, a u slučaju dodatnih intervencija treba kontaktirati Centar 112.

Dubrovnik: Zbog jake kiše, vatrogasci intervenirali više od 20 puta

Zbog velike količine kiše koja je pala u Dubrovniku u četvrtak, dubrovački vatrogasci imali su više od 20 intervencija, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe dubrovačkih vatrogasaca.

Po podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na dubrovačkom području tijekom jutra palo je 76,5 litara kiše po metru četvornome, a vatrogasci su morali intervenirati u obiteljskim kućama, ugostiteljskim objektima te u dječjem vrtiću.

“Radilo se najviše o poplavama obiteljskih kuća, ugostiteljskih objekata, poslovnih prostorija, podruma i Dječjeg vrtića ‘Palčica’. Imali smo i jedno izvlačenje vozila u naselju Kantafigu”, ističu dubrovački vatrogasci.

Po najavama meteorologa, na dubrovačkom području poslijepodne su ponovno mogući jaki pljuskovi.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Mladen VOLARIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.